Ciasteczka z kawałkami czekolady

Ciasteczka z kawałkami czekolady

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • masło

    115 g
  • cukier brązowy

    85 g
  • mąka pszenna

    250 5
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • soda oczyszczona Prymat

    1/4 łyżeczki
  • sól

    1 szczypta
  • czekolada mleczna

    125 g
  • orzechy włoskie

    50 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Ciasteczka z kawałkami czekolady foto
Cukier z masłem utrzyj do otrzymania puszystej masy. Pamiętaj, że masło powinno być w temperaturze pokojowej!
Krok 2 - Ciasteczka z kawałkami czekolady foto
Dodaj jajko i zmiksuj aż do połączenia. Następnie przesiej mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Wsyp szczyptę soli. Ponownie zmiksuj do połączenia jednolitej masy.
Krok 3 - Ciasteczka z kawałkami czekolady foto
Posiekaj orzechy i czekoladę.
Krok 4 - Ciasteczka z kawałkami czekolady foto
Następnie dodaj posiekane orzechy z czekolada do masy. Następnie, drewnianą łyżką, dokładnie wymieszaj. Masa jest dość gęsta zatem dobrze ja wyrób.
Krok 5 - Ciasteczka z kawałkami czekolady foto
Masa jest dość gęsta zatem dobrze ja wyrób.
Krok 6 - Ciasteczka z kawałkami czekolady foto
Z masy zacznij formować kuli (najlepiej, żeby miały wielkość dużego orzecha włoskiego). Następnie mocno je spłaszczaj. Kładź je w niewielkich odstępach na blachę wyłożona papierem do pieczenia.
Krok 7 - Ciasteczka z kawałkami czekolady foto
Piekarnik nastaw na 190 st. C i piecz przez ok. 10-13 min. do jasnobrązowego koloru.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Bernadeta1

05.02.2016 19:44
pyszne takie ciasteczka

marenka

27.01.2016 10:22
fajne takie ciasteczka

Iwusia

26.01.2016 22:47
smaczne ciasteczka - idealne do kawusi czy mleczka

gusia1000

26.01.2016 22:25
Dobre ciastka. Tylko takie robić.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat