Przepis i sposób przygotowania na: Ciasteczka z dziurką
2.W mące zrobić dołek, wbić jajko, dodać cukier, masło pokrojone w mniejsze kawałki,zacząć wyrabianie dolewając stopniowo śmietankę;
3.Gdy składniki się połączą, uformować kulę z ciasta , owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki do schłodzenia (ok.30 minut);
4.Po tym czasie wyjąć ciasto i rozwałkować na cienki placek (ok. 0,5-1 cm grubości) i przy użyciu szklanki i kieliszka wycinać krążki z dziurką;
5.Krążki układać na blaszce pokrytej papierem do piecznia,wierzch posypać cukrem; Ponownie wstawić do lodówki na 15-20 minut do schłodzenia;
6.Rozgrzać piekarnik do 180 stopni i piec do zarumienienia (ok.15-20 minut)
Smacznego!
Rady uwagi - by ciasteczka były kruche uważać by nie zagrzać ciasta od rąk, dlatego używać składników zimnych (z lodówki) i szybko zagniatać;
- połowę mąki pszennej można zastąpić mielonymi orzechami, migdałami czy innymi orzeszkami nadając im różnego smaku za każdym razym, oczywiście jeśli chcecie;