Ciasteczka z dżemem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    2,5 szklanki
  • sól

    1 łyżeczka
  • cukier

    3/4 szklanki
  • cukier waniliowy

  • dżem owocowy

  • jajko

    1 sztuka
  • proszek do pieczenia

    1/2 łyżeczka
  • margaryna

    1 kostka
  • masło

    3/4 kostki
  • aromat

    1 wiśniowy
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć z cukrem na śmietanę, dodać jajko i cukier waniliowy. Starannie wymieszać. Ucierając dodać stopniowo mąkę z proszkiem. Uformować małe kulki wielkości orzecha włoskiego, kłaść na schłodzoną blaszkę. W każdej kulce zrobić dołek kciukiem i włożyć ok. 1/2 łyżeczki dżemu
Piec w gorącym piekarniku ok. 190 stopni przez ok 12-15 min.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat