Ciasteczka z cynamonową posypką.

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

gniazd

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

gniazda

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    1\\2 kg
  • żółtko jajek

    4 szt
  • śmietana gęsta

    ok 3 łyżki
  • margaryna

    1 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Na wierzch
4 łyżki cukru wymieszać z 1 łyżeczką cynamonu
roztrzepane białko jajka lub płynne masło do posmarowania

Mąkę wsypać do miski, zrobić wgłębienie, dodać śmietanę, żółtka i pokrojone w małą kostkę masło. Wszystkie składniki zagnieść szybko na jednolite, elastyczne ciasto. Zawinąć w folię i włożyć na 1 godzinę do lodówki. Na blacie oprószonym mąką rozwałkować ciasto na grubość 3-4 mm i wykrawać obwarzanki o średnicy ok. 5 cm. Ciastka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarować białkiem lub masłem, posypać cukrem z cynamonem. Piec ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni (z termoobiegiem 160 stopni).

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
artur7 05.09.2011 19:37
smaczne
Katarzyna/kate1980 17.08.2011 13:04
napewno pyszne
gosia47-47 10.08.2011 07:59
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat