Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasteczka z bezikiem

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 2 szklanki
margaryna 1 kostka
cukier kryształ 5 łyżek
żółtko jajek 3 szt
cukier puder 100 gram
białko 1 szt
marmolada do przełożenia

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasteczka z bezikiem

Kroki postępowania

1
Mąkę przesiać, dodać cukier i margarynę. Składniki posiekać.
Krok 1 - Ciasteczka z bezikiem foto
2
Następnie wbić żółtka i zagnieść ciasto. Gotowe ciasto owinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki.

Białko utrzeć z cukrem pudrem na białą masę.
Krok 2 - Ciasteczka z bezikiem foto
3
Po godzinie ciasto rozwałkować na grubość około 1/2 cm. Wykrawać foremkami ciasteczka (lub literatką). Podzielić je na dwie rowne częśći. Na jedną część ciasteczek nałożyć niewielką ilość lukru (1/2 łyżeczki). Piec około 15 minut w temperaturze 200 stopni.
Krok 3 - Ciasteczka z bezikiem foto
4
Po wystudzeniu posmarować marmoladą i sklejać po dwa (jedno z lukrem i jedno bez).
Krok 4 - Ciasteczka z bezikiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Alex_M 14.11.2013 11:57
pyszne ciasteczka
ONY_za_kare 13.11.2013 11:13
super sa te ciasteczka!
Pyszota 12.11.2013 21:22
Super wyglądają
everay 12.11.2013 20:56
napewno pyszne
gosia1988 12.11.2013 20:43
fajne ciasteczka
Janina 12.11.2013 20:38
Pyszne te ciasteczka;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak