Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasteczka serowe

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

twaróg 250 g półtłustego
mąka pszenna 200 g + 3/4 łyżki + do podsypania ciasta podczas w
sól mała szczypta
masło 200 g
przyprawy 1/3 łyżeczki mieszanki przypraw jabłko i cynamon
jajko 1 szt M
cukier gruby do posypania ciasteczek

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasteczka serowe

Do miski wsypujemy 200 g mąki pszennej. Następnie dodajemy twaróg, rozdrabniając do widelcem. Dosypujemy 1/3 łyżeczki przypraw. Całość wstępnie mieszamy. Po czym dodajemy miękkie (ale nie płynne) masło, rozdrabniając je.
Wszystkie składniki zagniatamy dokładnie ręką.Tworzymy z ciasta kulę i owijamy je folią spożywczą. Wkładamy do lodówki na 1 1/2 godziny.
Po tym czasie wyciągamy ciasto z lodówki, przekładamy do miski i dodajemy 1 małe żółtko. Ponownie zagniatamy ciasto (należ włożyć w to trochę siły), podczas zagniatania obsypujemy ręce mąką pszenną, aby ciasto nie było klejące. Zazwyczaj dodajemy 3/4 łyżki mąki. Odrywamy kawałek ciasta i wałkujemy go na grubość około 3-4 mm na lekko podsypanej mąką stolnicy. Resztę ciasta wkładamy do lodówki.
Z ciasta wykrawamy ulubione kształty ciasteczek (u mnie misie i gwiazdki). Układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.
Wierzch ciastek smarujemy delikatnie białkiem i posypujemy grubym cukrem (dodaje słodkości).
Blaszkę z ciasteczkami wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy do zarumienienia ciasteczek na złoto - średnio około 25 minut (czas zależy od grubości ciasteczek i piekarnika).
Gdy jedna partia jest prawie upieczona wyciągamy resztę ciasta z lodówki i postępujemy analogicznie jak przy pierwszych ciasteczkach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak