Ciasteczka różne

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    3 szklanki
  • margaryna palma

    1 kostka
  • cukier puder

    0,5 szklanki
  • proszek do pieczenia

    0,5 łyżeczki
  • olejek rumowy

  • żółtka

    3 sztuki
  • czekolada

  • migdały

  • kokos

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

W podanych składników zagnieść ciasto. Do przesianej mąki zetrzeć margarynę, dodać żółtka, cukier, śmietanę i olejek. Szybko zagnieść ciasto. Można schłodzić kilka godzin, wtedy ciasteczka będą lepsze w smaku.

Ciasto wałkujemy na grubość około 0,5 cm. Wykrawamy foremkami ciasteczka i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Te które mają być z posypką smarujemy jajkiem i posypujemy orzechami lub kokosem wymieszanym z cukrem waniliowym. Niektóre dekorujemy przed pieczeniem płatkami migdałowymi. Tak jak ja to zrobiłam, na kształt kwiatuszka ułożyłam płatki. Resztę ciastek nie smarujemy niczym. Pieczemy na złoty kolor przez 20-30 minut. Wystudzone dekorujemy lukrem i czekoladą. Te z płatkami migdałowymi konfiturami . Moje niektóre ciasteczka po zanurzeniu w czekoladzie posypałam kokosem. Zwłaszcza serduszka.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat