Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasteczka "rogaliki" orzechowe

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka tortowa 440 gram
cukier puder 100 gram
orzechy włoskie 150 gram
jajko 1 sztuka
masło 82% 1 kostka

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasteczka "rogaliki" orzechowe

Kroki postępowania

1
Orzechy włoskie zmielić.
Krok 1 - Ciasteczka "rogaliki" orzechowe foto
2
Masło rozdrobnić na kawałki, dodać cukier, mąkę, orzechy i żółtko. Całość dobrze wyrobić na jednolita masę. Ciasto się klei, rozsypuje.
Krok 2 - Ciasteczka "rogaliki" orzechowe foto
3
Delikatnie rozwałkować (ciasto się kruszy) i przy pomocy kieliszka wykrawać kształt "pół księżyców" rogalików. Nagrzać piekarnik.
Krok 3 - Ciasteczka "rogaliki" orzechowe foto
4
Blachę wyłożyć papierem i układać rogaliki.
Krok 4 - Ciasteczka "rogaliki" orzechowe foto
5
Piec w nagrzanym uprzednio piekarniku. Temp. pieczenia 160-170 st.. Rogaliki pieczemy ok. 10-15 min aż do złotego koloru.
Krok 5 - Ciasteczka "rogaliki" orzechowe foto
6
Rogaliki można oprószyć delikatnie cukrem pudrem. Smacznego.
Krok 6 - Ciasteczka "rogaliki" orzechowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wacław 18.12.2016 11:17
pyszne ciasteczka ,coś dla mnie :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak