Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasteczka pomarańczowo- czekoladowe

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 125 g
cukier 125 g
skórka z pomarańczy
gorzka czekolada 100 g
jajko 1
sól 1 szczypta
mąka 200 g
cukier puder 80 g
sok z pomarańczy 2 łyżki
proszek do pieczenia 1/3 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasteczka pomarańczowo- czekoladowe

Gorzką czekoladę zetrzeć na dużych oczkach tarki. Skórkę z całej pomarańczy zetrzeć na małych oczkach. Miękkie masło połączyć z cukrem, solą, jednym jajkiem i dokładnie wyrobić. Następnie dodać skórkę z pomarańczy i przesianą przez sitko mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Wyrobić ciasto i na koniec dodać gorzką czekoladę, szybko zagnieść ciasto. Uformować z niego kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 2 godziny do lodówki. Ciasto rozwałkować na stolnicy posypanej mąką na grubość ok. 0,5 cm i wycinać foremkami ciasteczka. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Ciasteczka układać na wysmarowanej tłuszczem blaszce zachowując odstępy. Piec 8- 10 minut w 200 stopniach. Ciasteczka ostudzić i polukrować sokiem pomarańczowym z cukrem pudrem, ozdobić.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak