Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasteczka pomarańczowe

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

miękkiego masła lub margaryny 250 g
cukru pudru 100 g
startej skórki pomarańczy 6 łyżeczek
mąki 2 i 1/2 szklanki
orzechy włoskie 110 mielone
aromat pomarańczowy 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasteczka pomarańczowe

miękkie masło lub margarynę zmiksować z cukrem pudrem, aż powstanie puszysty, kremowy \"krem\"; dodać aromat, mąkę, migdały lub orzechy drobno posiekane lub zmielone oraz startą (na drobnej tarce) skórkę pomarańczową; wymieszać wszystkie składniki dokładnie i formować kulki; lekko spłaszczać; ustawić piekarnik na 180 stopni; ciasteczka kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub matę silikonową, w odstępach gdyż trochę się powiększą :) pieczemy około 15 minut lub do czasu gdy uzyskają lekko zloty kolor (nie można spiec bo będą...sucharki;); studzimy 5 minut, a następnie obtaczamy w glukozie

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ajres 10.01.2013 13:52
smaczniutkie
rakow2
rakow2 12.11.2011 16:25
mniam
artur7 19.04.2011 07:22
piękne
iknkirke 22.02.2011 09:37
Super
Krzysztof42 18.01.2011 16:29
podobają mi się
marta1371 13.01.2011 21:13
pyszne są te ciasteczka
Mysiunia 10.01.2011 19:31
super!!
Cbeti 27.11.2010 12:57
ten aromat, już czuc święta
Iwusia 24.10.2010 16:59
Jak wspaniale wyglądają, a jakie muszą być dobre ... :)
wiktor188 21.10.2010 21:14
pycha
etka 21.10.2010 10:46
muszą być pyszne!
Aida 16.10.2010 15:53
dziękuję to miłe ale jednak nad wyglądem popracuje ;)
Wojtek8 16.10.2010 11:10
ładnie wyglądają
Aida 15.08.2010 15:51
hmmm chyba jednak smakują lepiej niż wyglądają ;))) ale zawsze wygląd można dopracować bardziej ;)
Natalia/tubisiek 15.08.2010 09:42
super są takie ciasteczka :) wyglądają fantastycznie :)
Aida 17.06.2010 08:44
oczywiście że można, a nawet trzeba w cukrze pudrze :)...i jak są świeżutkie, po upieczeniu to nawet zrobić jakby mocniejszą obtoczke z tego cukru, taka grubszą warstwę...ja użyłam glukozy, bo akurat była pod ręką :) można też użyć cukru gronowego.smakuje jak zwykły cukier puder, służy do posypywania jeszcze gorących wypieków, nie nasiąka tluszczem i nie wilgotnieje:)
SmacznaPyza 16.06.2010 08:42
czemu obtaczać w glukozie? czy można w zwykłym cukrze pudrze, czy glukoza ma jakieś specjalne znaczenie?
Aida 07.06.2010 09:26
a w calym domu pachnie pomarancza...mniam:)
Kate131 07.06.2010 07:41
łatwe i fajne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak