Ciasteczka półkruche z cukrem i migdałami

Ciasteczka półkruche z cukrem i migdałami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    30 dag
  • masło

    10 dag
  • jajko

    1 szt
  • żółtka

    1 szt
  • cukier puder

    10 dag
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • śmietana 18 proc

    3 łyżki
  • skórka z cytryny

    1 szt - otarta
  • migdały

    5 dag
  • cukier kryształ

    5 łyżek
  • cukier brązowy

    3 łyżki
  • białka

    1 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Ciasteczka półkruche z cukrem i migdałami foto
Mąkę przesiać i posiekać z tłuszczem. Dodać cukier z proszkiem, jajo, żółtko, śmietanę, skórkę z cytryny i zagnieść.
Krok 2 - Ciasteczka półkruche z cukrem i migdałami foto
Ciasto wałkować cienko i wykrawać kółka.
Krok 3 - Ciasteczka półkruche z cukrem i migdałami foto
Posmarować białkiem. Połowę posypać kryształem, a drugą płatkami migdałów i cukrem brązowym.
Krok 4 - Ciasteczka półkruche z cukrem i migdałami foto
Piec na złoty kolor w temp.190 stop. 6-7 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

ben-ka

26.04.2015 11:14
Upiekę takie ciasteczka.

Maria 70

01.01.2015 10:15
Bardzo lubię właśnie takie z cukrem.

IZABELA29

17.12.2014 18:13
pewnie szybko znikają

RenataZ-et

17.12.2014 16:56
uwielbiam takie słodkości :)

Alex_M

17.12.2014 16:44
zjadłabym takie ciasteczko :)

Janina

17.12.2014 16:05
Przepyszne ciasteczka;)

Stenka

17.12.2014 13:31
super są te twoje przepisy

kasia.s

17.12.2014 13:22
Pyszności:)

gosia56

17.12.2014 13:04
super ciasteczka ;)

Czyki

17.12.2014 12:51
Christopher cudowne ciasteczka :) przypomniałeś mi smak dzieciństwa, bo moja Babcia robiła takie smakołyki :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat