Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasteczka półfrancuskie z jabłkami

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ser biały 250 g
mąka pszenna 250 g
masło 250 g
sól do smaku
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasteczka półfrancuskie z jabłkami

Kroki postępowania

1
1. Ser mielimy w maszynce lub przeciskamy przez praskę. Na stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy pokrojone na małe kawałki masło, zmielony ser i szczyptę soli. Zagniatamy ciasto, formujemy w kulę i wkładamy do lodówki na 30 minut.
Krok 1 - Ciasteczka półfrancuskie z jabłkami foto
2
2. Ciasto wyciągamy z lodówki, dzielimy na trzy części i rozwałkowujemy, a następnie szklanką wykrawamy krążki.
Krok 2 - Ciasteczka półfrancuskie z jabłkami foto
3
3. Na każdym krążku układamy kawałek jabłka i zginamy krążek na pół.
Krok 3 - Ciasteczka półfrancuskie z jabłkami foto
4
4. Nadziane ciasteczka przekładamy ze stolnicy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku 15-20 min, aż się zarumienią.
Krok 4 - Ciasteczka półfrancuskie z jabłkami foto
5
5. Po upieczeniu ciasteczka posypujemy cukrem pudrem.
Krok 5 - Ciasteczka półfrancuskie z jabłkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

asiczekz 30.03.2015 11:50
fajna przekąska do kawy
Wacław 30.03.2015 11:25
uwielbiam ciasteczka z owocami :-)
mami93 30.03.2015 00:09
śliczne ciasteczka :)
Adam/ZUB3R 29.03.2015 22:29
smaczne ciasteczka
wwwiolka 29.03.2015 22:25
Bardzo fajny przepis.
erym 29.03.2015 22:03
bardzo apetyczne, mniam
gosia561 29.03.2015 21:56
pyszniutko wyglądają
justynkag 29.03.2015 21:15
Super szybkie ciasteczka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak