Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasteczka półfrancuskie

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

mąka pszenna 550 gram
margaryna 500 gram
żółtko jajek 4 sztuki
cukier waniliowy
kwaśna śmietana 5 łyżek

Dodatkowo

białko do smarowania
cukier kryształ do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasteczka półfrancuskie



Margarynę posiekać z mąką. Dodać cukier waniliowy, żółtka i śmietanę. Siekać nożem do połączenia składników.
Zlepić ciasto w kulę i włożyć do lodówki na dwie godziny.
Wałkować na grubość 3 - 4 milimetry i wycinać dowolne kształty.
Smarować roztrzepanym białkiem i umoczyć w cukrze. Układać na blaszce i piec ok.10 minut w temperaturze 200 stopni, do lekkiego zrumienienia.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Barbara13 03.01.2016 21:05
ale smakowite
Iwusia 03.01.2016 17:56
ależ one wspaniale musza smakowac i jeszcze do kawusi ... mniam !
jagoda5913 03.01.2016 17:32
pycha ciasteczka
Mama niejadka 03.01.2016 17:31
Pyszne ciasteczka
norweska20 03.01.2016 17:23
słodki wypiek
Anna169Hosz 03.01.2016 17:21
Śliczne ciasteczka.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak