Ciasteczka plecione z cytrynową nutką

Ciasteczka plecione z cytrynową nutką

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kruche ciasteczka z dodatkiem otartej skórki z cytryny są aromatyczne i bardzo smaczne. To idealny dodatek do popołudniowej kawy lub herbaty.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki ciasta:

  • mąka tortowa

    2 szklanki
  • żółtka

    2 sztuki
  • masło

    15 dag
  • cukier puder

    10 dag
  • śmietana gęsta

    3 łyżki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • cukier waniliowy

    2 łyżeczki
  • starta skórka z cytryny

    1.5 łyżeczki

Dodatkowo:

  • czekolada deserowa

    10 dag
  • śmietanka 30%

    2 łyżki
  • wiórki kokosowe

    3 łyżki
  • białko

    1 sztuka
  • cukier waniliowy

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Sposób przygotowania:

Krok 1 - Ciasteczka plecione z cytrynową nutką foto
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, posiekać z masłem, wymieszać z cukrem pudrem. Następnie dodać żółtka, cukier z wanilią, otartą skórkę z cytryny i śmietanę, siekając połączyć składniki.
Krok 2 - Ciasteczka plecione z cytrynową nutką foto
Zagnieść ciasto, zawinąć w folię, odłożyć do lodówki na pół godziny.
Krok 3 - Ciasteczka plecione z cytrynową nutką foto
Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 1,5-2 mm, pokroić na 1 cm paski.
Krok 4 - Ciasteczka plecione z cytrynową nutką foto
Następnie przeplatać dokładając po jednym pasku ciasta tak jak na zdjęciu.
Krok 5 - Ciasteczka plecione z cytrynową nutką foto
Taką przeplatankę z ciasta lekko docisnąć i kieliszkiem lub foremką o dowolnej wielkości wykrawać krążki.
Krok 6 - Ciasteczka plecione z cytrynową nutką foto
Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować białkiem wymieszanym z cukrem waniliowym. Blaszkę z ciasteczkami włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 12-15 minut.
Krok 7 - Ciasteczka plecione z cytrynową nutką foto
Czekoladę rozpuścić w kuchence mikrofalowej, wymieszać ze śmietanką, wylać na talerzyk, zamaczać boki zimnych ciasteczek i obtaczać w wiórkach kokosowych.
IKrakowianka
Takie ciasteczka można wykrawać szklanką i ozdobić według własnego uznania. Do ciasta zamiast skórki cytrynowej można dodać startą masę marcepanową, wiórki kokosowe, ekstrakt waniliowy lub otartą skórką z pomarańczy.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Babeczka35

05.01.2019 19:01
Mistrzowskie wykonanie ciasteczek :)

ben-ka

03.01.2019 19:45
Misterna praca, gratuluję !

Bożena Matuszczyk

02.01.2019 11:41
Rewelacja, śliczne ciasteczka.;)

bietka

02.01.2019 11:19
Ale cudeńka :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat