Przepis i sposób przygotowania na: Ciasteczka owsiano-sezamowe
Masło i smalec rozpuścić z miodem i gorącym zalać płatki.
Wymieszać i odstawić na kilka minut do ostygnięcia.
Do płatków dodać mąkę kukurydzianą i krupczatkę, cukier waniliowy, jajka i żółtka.
Sezam lekko podprażyć na suchej patelni, pozostawić do przestygnięcia, a następnie wsypać do masy - zagnieść ciasto.
Owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 2-3 godziny.
Schłodzone ciasto podzielić na porcje i każdą kolejno rozwałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość max.0,5cm.
W trakcie wałkowania podsypać mąką kukurydzianą lub pszenną, aby się nie kleiło.
Szklaneczką posmarowaną olejem wycinać krążki i ostrożnie przenosić na blaszkę wyłożoną woskowanym papierem do pieczenia lub posmarowaną tłuszczem.
Piec ok.15-18 minut w temperaturze 165*C - aż ciasteczka nabiorą rumianego koloru.
Upieczone przekładać ostrożnie na kratkę do studzenia.