Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasteczka owsiano-sezamowe

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

płatki owsiane 400 g
mąka krupczatka 1/2 szkl.
mąka kukurydziana 3 łyżki
jajko 2
żółtko jajek 3
smalec 50 g
masło 150 g
miód 2-3 łyżki
cukier waniliowy 2-3 łyżki
Soda oczyszczona Prymat płaska łyżeczka
sezam 1/3-1/2 szkl.
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasteczka owsiano-sezamowe

Płatki owsiane zmielić w malakserze (niezbyt drobno) z solą i sodą.
Masło i smalec rozpuścić z miodem i gorącym zalać płatki.
Wymieszać i odstawić na kilka minut do ostygnięcia.
Do płatków dodać mąkę kukurydzianą i krupczatkę, cukier waniliowy, jajka i żółtka.
Sezam lekko podprażyć na suchej patelni, pozostawić do przestygnięcia, a następnie wsypać do masy - zagnieść ciasto.
Owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 2-3 godziny.

Schłodzone ciasto podzielić na porcje i każdą kolejno rozwałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość max.0,5cm.
W trakcie wałkowania podsypać mąką kukurydzianą lub pszenną, aby się nie kleiło.

Szklaneczką posmarowaną olejem wycinać krążki i ostrożnie przenosić na blaszkę wyłożoną woskowanym papierem do pieczenia lub posmarowaną tłuszczem.

Piec ok.15-18 minut w temperaturze 165*C - aż ciasteczka nabiorą rumianego koloru.
Upieczone przekładać ostrożnie na kratkę do studzenia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ziutula
ziutula 02.11.2012 11:27
lubię takie ciastka i maczać w kawie
Roksana1 02.11.2012 09:31
mniam:)
Habibi 02.11.2012 09:18
Są smaczne, chrupiące i bardzo łatwe :)
ilovebake 02.11.2012 09:14
pyszne i zdrowe
Konrad1 02.11.2012 08:06
Chętnie upiekę

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak