Ciasteczka owsiano - kokosowe z chia

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Przepis na błyskawiczne w przygotowaniu, mięciutkie i niesamowicie pyszne ciasteczka, które pokochają mali i duzi smakosze. Świetnie sprawdzą się na deser oraz jako energetyczna przekąska w ciągu dnia. Gorąco polecam! :)
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

SKŁADNIKI

  • płatki owsiane

    1.5 szklanki
  • wiórki kokosowe

    4 łyżki
  • nasiona chia

    1 łyżka
  • mąka

    3 łyżki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • cukier kokosowy

    2 łyżki
  • miód gryczany

    3 łyżki
  • masło

    120 gramów
  • jajko

    2 sztuki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Masło rozpuszczamy w rondelku.

Do miski wsypujemy płatki owsiane, które delikatnie rozgniatamy w dłoniach i dodajemy do nich wiórki kokosowe, nasiona chia, mąkę, cukier kokosowy i proszek do pieczenia.

Wszystkie suche składniki mieszamy, a następnie dodajemy do nich rozpuszczone masło, jajka i miód gryczany.

Wszystko ponownie mieszamy i za pomocą łyżki układamy porcje masy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Każdą porcję delikatnie spłaszczamy i wyrównujemy.

Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy przez około 12 minut (do zarumienienia).

Życzę smacznego! :)

Futka
Upieczone ciasteczka odstawiamy do ostygnięcia (tuż po wyjęciu z piekarnika są jeszcze bardzo miękkie). Jeśli wszystkie nie zostaną zjedzone to przechowujemy je w puszce, słoiku lub pojemniku próżniowym :) .

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat