Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasteczka owsiano-gryczane

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka gryczana 1 szklanka
płatki owsiane 1,5 szkalnki
masło 150 g
cukier brązowy 3/4 szklanki
Soda oczyszczona Prymat 3/4 łyżeczki
rodzynki 1/2 szklanki
pestki słonecznika 1 szklanka
tłuszcz do formy

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasteczka owsiano-gryczane

Kroki postępowania

1
Do miski wsypać płatki owsiane, mąkę gryczaną oraz brązowy cukier. Wymieszać razem składniki.
Krok 1 - Ciasteczka owsiano-gryczane foto
2
Dodać rodzynki i ziarna słonecznika a następnie ponownie przemieszać.
Krok 2 - Ciasteczka owsiano-gryczane foto
3
Stopić masło.
Krok 3 - Ciasteczka owsiano-gryczane foto
4
Stopione masło wlać do składników sypkich. Sodę zalać 3 łyżkami gorącej wody. Następnie wlać do płatków. Wymieszać dobrze składniki. Będą nieco sypkie.
Krok 4 - Ciasteczka owsiano-gryczane foto
5
Nakładać na dłoń odrobinę ciasta, formować mała kulkę, rozgniatać i układać na natłuszczonej blaszce.
Krok 5 - Ciasteczka owsiano-gryczane foto
6
Piec ok 20 minut w temperaturze ok 180 stopni. Po upieczeniu ciasteczka są najpierw miękkie a potem twardnieją i są pyszne i chrupiące. Smacznego.
Krok 6 - Ciasteczka owsiano-gryczane foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak