Ciasteczka owsiano-bananowe

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • banan

    2 większe (najlepiej dojrzałe)
  • płatki owsiane

    górskie 1 szklanka + 1-2 łyżki
  • żurawina suszona

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Banany dokładnie gnieciemy, ma powstać lepka papka. Do bananów dodajemy 1 szklankę płatków górskich. Całość mieszamy. Masa powinna być dość gęsta i zwarta, jeśli taka nie jest dodajemy więcej płatków (wszystko zależy od wielkości naszych bananów).

Na koniec do naszej masy dodajemy pokrojoną w mniejsze kawałki żurawinę (,jeśli nie lubimy żurawiny możemy ją zamienić np. na rodzynki). Znów mieszamy. Odstawiamy masę na 3-4 minuty.

Z masy w dłoniach formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego lub ciut większe (można dłonie lekko zwilżyć wodą), które później lekko spłaszczamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Blaszkę z ciasteczkami wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na środkowy poziom i pieczemy około 15 minut. Ciasteczka ściągamy z blaszki po wystudzeniu. Ciasteczka są naturalnie słodkie i miękkie.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Motorek 06.12.2016 09:22
pyszne ciasteczka
Wacław 04.12.2016 11:24
pyszny pomysł :-)
asiatok 03.12.2016 23:27
Ciastka na złagodzenie wyrzutów sumienia! Przecież takie zdrowe! Super!
Aleksandra/Olcia 03.12.2016 18:05
ale bym zjadła
Babeczka35 03.12.2016 15:00
Pysznie wyglądają.
jagoda5913 03.12.2016 14:07
fajne ciasteczka
Madzai 03.12.2016 10:55
Bardzo dobre :)
bertpvd 03.12.2016 10:01
super przepis na ciasteczka

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat