Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasteczka owsiane

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 110 g
biały cukier 0,5 szklanki
brązowy cukier 1/3 szklanki
jajko 1 sztuka
mąka pszenna 3/4 szklanki
płatki owsiane 1/5 szklanki
Soda oczyszczona Prymat 0,5 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasteczka owsiane

Kroki postępowania

1
Płatki owsiane porcjami zmiksować na mąkę w przystawce do blendera lub robocie.
Krok 1 - Ciasteczka owsiane foto
2
Masło wyjąć wcześniej z lodówki aby zmiękło. Odmierzyć cukier biały i brązowy, mąkę, sodę i naszykować jajko.
Krok 2 - Ciasteczka owsiane foto
3
W misce zmiksować miękkie masło na puszysto, cały czas miksując dodawać kolejne składniki. Najpierw cukier biały i brązowy, następnie jajko, zmielone płatki owsiane, na koniec wsypać mąkę z sodą. Zmiksować do uzyskania jednolitej masy i włożyć do lodówki.
Krok 3 - Ciasteczka owsiane foto
4
Po około pół godziny masa będzie na tyle zwarta, aby wygodnie formować ciasteczka w dłoniach. Kuleczki powinny być wielkości orzecha laskowego, należy je układać w odstępach, ponieważ rozleją się na boki.
Krok 4 - Ciasteczka owsiane foto
5
Piec w 180 stopniach przez ok. 15-18 minut, aż będą złote.
Krok 5 - Ciasteczka owsiane foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

irenka 26.12.2013 19:10
pycha ,lubię
kate.500 02.11.2013 10:55
bardzo lubie takie
Dorota37 13.04.2013 16:05
Takie ciacha to fajna sprawa. Mogą poleżeć, chociaż z reguły to ie leżą bo sa zjedzone
Katarzyna59 09.04.2013 18:11
bardzo smaczne
Łucja 09.04.2013 09:21
pyszne ciasteczka :)
Justyna223 08.04.2013 19:06
bardzo ciekawy przepis
Habibi 08.04.2013 17:00
To coś dla mnie :) Bardzo lubię owsiane ciasteczka :)
meg1984 08.04.2013 15:52
lubię takie ciasteczka
zielonamorelka 08.04.2013 15:51
uwielbiam ciasteczka owsiane ja bym poleciła zamienić cukier biały[i brązowy w sumie też bo to zwykły tylko pofarbowany na brązowo heh]na trzcinowy bo przynajmniej trochę więcej wartości odżywczych a i smak dużo lepszy
reniatka 08.04.2013 15:45
mniam pyszne
Rafał3 08.04.2013 15:14
bardzo fajne mniam mniam
Boska_Agatka 08.04.2013 15:09
bardzo ciekawy przepis godny polecenia
miki47 08.04.2013 15:05
ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak