ciasteczka orzeszki z rumem

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

na ciasto

  • mąka pszenna

    3 szklanki
  • masło

    250 g
  • jajko

    2 sztuki
  • cukier

    1/2 szklanki
  • ocet

    1 łyżka
  • Soda oczyszczona Prymat

    1 łyżeczka
  • sól

    1 szczypta

na krem

  • orzechy włoskie

    150 g
  • mleko

    3/4 szklanki
  • cukier puder

    1/2 szklanki
  • masło

    200 g
  • rum

    3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - ciasteczka orzeszki z rumem foto
Mąkę przesiać. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno. Mąkę posiekać z masłem, solą i żółtkami. Dodać pianę z białek. Ocet wymieszać z sodą i dodać do reszty składników. Zagnieść ciasto i wstawić do lodówki na pół godziny. Kiedy się schłodzi formować z niego kulki wielkości orzecha laskowego i nadawać im kształt wałeczka.
Krok 2 - ciasteczka orzeszki z rumem foto
Foremkę do pieczenia orzeszków rozgrzać i nakładać ciasto do otworów. Zamknąć foremkę i mocno docisnąć. Ustawić na ogniu i piec około 3-4 minuty odwracając formę.
Krok 3 - ciasteczka orzeszki z rumem foto
Upieczone ciasteczka wyjąć i wystudzić. W międzyczasie przygotować krem: orzechy zetrzeć i ugotować na mleku, wystudzić.
Krok 4 - ciasteczka orzeszki z rumem foto
Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem a następnie dodawać orzechy. Na końcu wlać rum. Kremem napełniać połówki orzeszków i zlepiać po dwie. Można oprószyć cukrem pudrem.
Krok 5 - ciasteczka orzeszki z rumem foto
Przed pieczeniem kilak praktycznych rad, które ułatwią pracę:
Klasycznej żeliwnej foremki można używać na piecu z palnikami gazowymi, elektrycznymi lub na tradycyjnym piecu kaflowym, niestety na indukcji nie działa. Od jakiegoś czasu można także kupić urządzenie do wypieku orzeszków, które wygląda jak gofrownica. Dostępne są też małe aluminiowe foremki w kształcie połówek orzechów do pieczenia w piekarniku.
Foremki żeliwnej nie trzeba natłuszczać przed pieczeniem.
Ciasto nakładamy do rozgrzanej foremki.
Najlepiej uformować sobie od razu wszystkie kuleczki z ciasta i ułożyć na desce oprószonej mąką. Przed rozgrzaniem foremki najlepiej spróbować włożyć jedną kulkę z ciasta i zamknąć formę- wtedy zobaczymy czy ilość ciasta jest wystarczająca ale trzeba wziąć pod uwagę, że podczas pieczenia ciastka nieco urosną.
W trakcie pieczenia trzeba foremkę odwrócić, żeby równomiernie zarumieniły się z obu stron.
Piec należy na średnim ogniu, trwa to około 3 minut ale można delikatnie uchylić wieko foremki żeby sprawdzić czy ciasteczka się rumienią. Pierwsza partia zawsze piecze się dłużej.
Jeśli stałoby się tak, że ciasto wycieka bokiem z formy to znaczy, że kulki ciasta są za duże i trzeba lepić mniejsze.
Jeśli po upieczeniu ciasta będzie za dużo po bokach orzeszka to trzeba je obciąć póki jest jeszcze ciepłe, wystudzone ciastka będą bardzo kruche.
Lepiej zdejmować ciastka z wypukłej strony niż wydłubywać z otworków.
Jeśli masa orzechowa jest gładka, bez kawałków orzechów to dekorować możemy szprycą.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Agata3 02.10.2015 17:49
znakomite ciasteczka:)
dagita 01.10.2015 21:36
Musze w końcu kupić formę do smażenia :)
Poison1988 18.09.2015 07:58
wyglądają przepięknie :) aż szkoda jeść ;p
irenka 17.09.2015 21:50
przepyszne słodkości
Grazyna0211 17.09.2015 20:56
świetne ciasteczka
Małgorzata Pin 17.09.2015 17:28
Z pewnością są pyszne.
cukiereczek 17.09.2015 17:02
domowe orzeszki smak dawnych lat
Mniam 17.09.2015 15:52
Z chęcią zjadłabym parę takich orzeszków.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat