Ciasteczka orzechowo serowe

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    2 szklanki
  • podsuszony ostry ser

    1 szklanka
  • masło

    1/4 kg
  • śmietana

    1/4 l
  • drożdże

    20 g
  • sól

    1 łyżeczka
  • orzechy mielone

    1 szkl.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę przesiekać z masłem na stolnicy, dodając sól, orzechy i ser, Wlać śmietanę rozmieszaną z drożdżami, wyrobić ciasto. Wałkować ciasto na posypanej mąką stolnicy na grubość pół cm, wycinać foremką różne ciasteczka i układać na posmarowanej tłuszczem blaszce. Smarować na wierzchu rozbitym białkiem jajka i piec w mocno rozgrzanym piekarniku ( ok 250 st. C)
Trzeba uważać żeby nie przypalić bo szybko się pieką.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
marta0906 08.01.2011 11:53
Pyszne:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat