Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasteczka orkiszowe z orzechami i żurawiną

5.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Zdrowe, bardzo smaczne i chrupiące ciasteczka bogato nadziane bakaliami. Dodatkowym atutem są kawałki czekolady, która jeszcze bardziej podkręca smak ciasteczek. Polecam.

Składniki:

Ciasteczka:

masło 82% 200 gramów
cukier trzcinowy 0.75 szklanki
jajko 2 sztuki
mąka orkiszowa 2 szklanki
płatki jęczmienne 0.5 szklanki
pszenne zarodki 0.5 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
orzechy włoskie 100 gramów
suszona żurawina 50 gramów
morele suszone 50 gramów
czekolada mleczna 100 gramów
sól 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasteczka orkiszowe z orzechami i żurawiną

Mąkę wymieszać z płatkami jęczmiennymi, zarodkami pszennymi i proszkiem do pieczenia. Do mąki dodać zmielone orzechy oraz posiekane morele i żurawinę.

Miękkie masło utrzeć z cukrem trzcinowym, aż zbieleje i stanie się puszyste. Miksując wbić po jednym jajku. Wsypać suche składniki i wymieszać drewnianą łyżką. Na końcu dodać posiekaną nożem czekoladę.

Formować kulki jednakowej wielkości i spłaszczać na grubość 5 mm, nadając okrągły kształt.

Układać na blachę z wyłożonym papierem do pieczenia, zachowując niewielki odstęp. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez około 10 min. Gorące przełożyć na kratkę i odstawić do wystudzenia.

Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 19.11.2018 11:00
Ciasteczka smakowite,porywam kilka.;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak