Ciasteczka orkiszowe z orzechami i żurawiną

Ciasteczka orkiszowe z orzechami i żurawiną

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Zdrowe, bardzo smaczne i chrupiące ciasteczka bogato nadziane bakaliami. Dodatkowym atutem są kawałki czekolady, która jeszcze bardziej podkręca smak ciasteczek. Polecam.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasteczka:

  • masło 82%

    200 gramów
  • cukier trzcinowy

    0.75 szklanki
  • jajka

    2 sztuki
  • mąka orkiszowa

    2 szklanki
  • płatki jęczmienne

    0.5 szklanki
  • pszenne zarodki

    0.5 szklanki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • orzechy włoskie

    100 gramów
  • suszona żurawina

    50 gramów
  • morele suszone

    50 gramów
  • czekolada mleczna

    100 gramów
  • sól

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę wymieszać z płatkami jęczmiennymi, zarodkami pszennymi i proszkiem do pieczenia. Do mąki dodać zmielone orzechy oraz posiekane morele i żurawinę.

Miękkie masło utrzeć z cukrem trzcinowym, aż zbieleje i stanie się puszyste. Miksując wbić po jednym jajku. Wsypać suche składniki i wymieszać drewnianą łyżką. Na końcu dodać posiekaną nożem czekoladę.

Formować kulki jednakowej wielkości i spłaszczać na grubość 5 mm, nadając okrągły kształt.

Układać na blachę z wyłożonym papierem do pieczenia, zachowując niewielki odstęp. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez około 10 min. Gorące przełożyć na kratkę i odstawić do wystudzenia.

Smacznego :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Bożena Matuszczyk

19.11.2018 11:00
Ciasteczka smakowite,porywam kilka.;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat