Ciasteczka na piwie z powidłami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    3 szkl
  • piwo

    120 g
  • masło

    200 g
  • Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat

    1 łyżeczka
  • powidła śliwkowe

    1 słoik
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Ciasteczka na piwie z powidłami foto
Mąkę przesiewamy z przyprawą korzenną na stolnicę. Dodajemy schłodzone masło starte na tarce lub całość siekamy nożem. Wlewamy piwo i zagniatamy aż ciasto będzie jednolite. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na noc lub na około 12 godzin. Schodzone ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy na stolnicy. Ostrym nożem wycinamy trójkąty.
Krok 2 - Ciasteczka na piwie z powidłami foto
Na środek każdego trójkąta kładziemy odrobinę powideł i sklejamy brzegi ciastka. Następnie każdy róg ciastka składamy w jedną stronę (np. przeciwnie z ruchem wskazówek zegara), na każdy 1 bok i delikatnie sklejamy
Krok 3 - Ciasteczka na piwie z powidłami foto
Ciastka przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Blachę z ciastkami wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy na rumiano ok. 20 minut.
slodkieniebo
Powidła można zastąpić twardą marmoladą.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (16)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
bertpvd 16.06.2017 10:52
świetny przepis
Habibi 20.10.2015 17:02
Bardzo dawno ich nie piekłam - a znam je z dzieciństwa, świetne z dobrą marmoladą :)
Ela15 20.10.2015 07:19
super ciastka
Ifa 20.10.2015 07:03
Jak ładnie powywijane :-)
wwwiolka 19.10.2015 22:49
Bardzo fajny przepis.
Kolorowa 19.10.2015 22:19
Bardzo ladne
Wiktoria29 19.10.2015 21:04
świetne, chętnie bym spróbowała
Aannkaa82 19.10.2015 19:53
Bardzo apetyczne ciasteczka :)
cukiereczek 19.10.2015 19:52
ciekawy kształt,ciekawy przepis
Janina 19.10.2015 19:04
Wspaniałe ciasteczka;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat