Ciasteczka musli marchewkowe

Ciasteczka musli marchewkowe

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

mała puszka

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pełnoziarnista

    1,5 szkl.
  • cukier

    1/4 szkl.
  • masło

    100 g
  • marchewka

    1-2 szt.
  • sezam

    1 łyżka
  • słonecznik łuskany

    1 łyżka
  • skórka z pomarańczy

    1 szt.
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Ciasteczka musli marchewkowe

Marchew obrać, umyć i zetrzeć na drobnych oczkach tarki (lub przecisnąć przez wyciskarkę i wykorzystać otrzymaną pulpę - takie ciasto będzie bardziej zwarte). Masło roztopić, wystudzić. 1 całą pomarańczę wyszorować, sparzyć i zetrzeć skórkę na tarce. Wszystkie składniki połączyć. Zagnieść ciasto (jeśli jest za luźne - dodać odrobinę więcej mąki lub schłodzić w lodówce ok. 30 min.). Z ciasta formować w dłoniach placuszki, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 15-17 min w temp. 180-190 stop.C
Ciasteczka są bardzo pożywne i pyszne!

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

jagoda5913 01.07.2017 00:40
fajne ciasteczka

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat