Ciasteczka misie Zewy

Ciasteczka misie Zewy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

CIASTO JASNE

  • mąka tortowa

    350 g
  • jajko

    1
  • margaryna

    150 g
  • śmietana kwaśna

    2 łyżka
  • cukier

    3 łyżka
  • cukier waniliowy

    16 g

CIASTO CIEMNE

  • kakao

    2 łyżka
  • mąka tortowa

    325 g
  • margaryna

    150 g
  • jajko

    1
  • cukier

    4 łyżka
  • śmietana kwaśna

    2 łyżka

LUKIER

  • cukier puder

    1 szk
  • kakao

    1 łyżka
  • śmietana 18 proc

    2 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Przepis i sposób przygotowania Ciasteczka misie Zewy

Kroki postępowania

Krok 1 - Ciasteczka misie Zewy foto

W dwóch miskach umieścić składniki na ciasto jasne i ciemne ( margarynę najlepiej zetrzeć na tarce ).
Połączyć składniki najpierw w jednej misce potem w drugiej.
Wyjąć na blat ciasto z jednej miski, szybko zagnieść je, uformować w kulę, lekko spłaszczyć i włożyć do woreczka foliowego a potem do lodówki na 30 minut.
Tak samo przygotować ciasto drugie.
Krok 2 - Ciasteczka misie Zewy foto
Gdy ciasta się schłodzą podsypując mąką wałkować każdy kolor oddzielnie na cienkie placki,
Krok 3 - Ciasteczka misie Zewy foto
za pomocą foremek w kształcie kółek o dwóch rozmiarach wycinać kółka.
Na jednego misia będą potrzebne 2 małe kółeczka i jedno większe.
Krok 4 - Ciasteczka misie Zewy foto
Na dolnej części dużego np. jasnego kółka położyć kółko ciemne a drugie ciemne przeciąć na pół i podłożyć pod kółko duże na górze tworząc uszka misia.
Lekko docisnąć aby się przykleiły.
Krok 5 - Ciasteczka misie Zewy foto
I tak wycinać i formować misie, można zamienić kolory, wtedy uzyskamy dwa rodzaje ciasteczek.
Ciasteczka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
Krok 6 - Ciasteczka misie Zewy foto
i piec 15 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.
Upieczone wystudzić.
Krok 7 - Ciasteczka misie Zewy foto
W dwóch miseczkach zrobić dwa kolory lukru, w jednej jasny z cukru pudru i odrobiny śmietanki a drugi z dodatkiem kakao.
Lukrem zrobić misiom oczka i buźki.
Zostawić ciasteczka do zastygnięcia lukru.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (14)

atort111 05.03.2015 12:50
ciacha super
pajbek 13.01.2015 10:50
Wyglądają rewelacyjnie :-)
aisoglam 12.01.2015 08:13
Świetne misiaki :)
VioletoweKucharzenie 12.01.2015 07:25
rewelacyjne ciacha!
ZEWA 11.01.2015 20:09
Dziękuję, ja je zrobiłam synkowi na klasową Wigilię i przy okazji na Jego urodziny na poczęstunek dla kolegów i koleżanek.
alaaa 11.01.2015 18:24
też robiłam takie miśki, śliczne
Justi2401 11.01.2015 18:06
Słodkie misie :)
Reniaa 11.01.2015 17:55
apetycznie wyglądają te misie :)
ada.la 11.01.2015 17:52
śliczne są te misie
Babeczka35 11.01.2015 17:05
Super misie:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat