Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
CIASTO JASNE
-
mąka tortowa
350 g -
jajko
1 -
margaryna
150 g -
śmietana kwaśna
2 łyżka -
cukier
3 łyżka -
cukier waniliowy
16 g
CIASTO CIEMNE
-
kakao
2 łyżka -
mąka tortowa
325 g -
margaryna
150 g -
jajko
1 -
cukier
4 łyżka -
śmietana kwaśna
2 łyżka
LUKIER
-
cukier puder
1 szk -
kakao
1 łyżka -
śmietana 18 proc
2 łyżka
Przepis i sposób przygotowania Ciasteczka misie Zewy
Kroki postępowania

W dwóch miskach umieścić składniki na ciasto jasne i ciemne ( margarynę najlepiej zetrzeć na tarce ).
Połączyć składniki najpierw w jednej misce potem w drugiej.
Wyjąć na blat ciasto z jednej miski, szybko zagnieść je, uformować w kulę, lekko spłaszczyć i włożyć do woreczka foliowego a potem do lodówki na 30 minut.
Tak samo przygotować ciasto drugie.


Na jednego misia będą potrzebne 2 małe kółeczka i jedno większe.

Lekko docisnąć aby się przykleiły.

Ciasteczka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia

Upieczone wystudzić.

Lukrem zrobić misiom oczka i buźki.
Zostawić ciasteczka do zastygnięcia lukru.
Komentarze (14)
Załaduj więcej komentarzy (4)