Ciasteczka mini szarlotki

Ciasteczka mini szarlotki

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Boskie ciasteczka z jabłkami przypominające w smaku szarlotkę. To jakby małe strucle z jabłkami i rodzynkami. Kiedy nie mam zbyt dużo czasu, a u domowników pojawia się szarlotkowy głód - przygotowuję właśnie takie ciasteczka. Są prze-py-szne!

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasteczka mini szarlotki:

  • mąka pszenna

    230 gramów
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżka
  • masło 82%

    130 gramów
  • jajko

    1 sztuka
  • żółtka

    2 sztuki
  • cukier puder

    3 łyżki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • sól

    1 szczypta
  • jabłka prażone

    1 słoik
  • rodzynki

    1 garść
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Rodzynki zalać wrzącą wodą tylko do przykrycia. Odstawić do zmięknięcia i napęcznienia.

Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia. Dodać masło i zagnieść na sypki proszek. Dodać jajko, żółtko, cukry i sól. Zagnieść ciasto. Uformować kulę, owinąć folią i wstawić do lodówki na 1 godzinę.

Po tym czasie lekko podsypując mąką rozwałkować ciasto na prostokątny placek - cieńszy lub grubszy, jaki lubicie (ja zazwyczaj robię dwa rodzaje). Wzdłuż jednej połowy placka wyłożyć równomiernie jabłka. Posypać odcedzonymi rodzynkami i przykryć drugą połową placka. Docisnąć lekko brzegi. Pokroić zawinięte ciasto w poprzek na prostokąty lub kwadraty.

Układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Można posmarować wierzch rozbełtanym białkiem i posypać lekko cukrem trzcinowym. Piec w 180 stopniach przez około 20 min, do zezłocenia.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

ben-ka

16.01.2019 11:04
Muszą być pyszne !

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat