Przepis i sposób przygotowania na: Ciasteczka mini szarlotki
Rodzynki zalać wrzącą wodą tylko do przykrycia. Odstawić do zmięknięcia i napęcznienia.
Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia. Dodać masło i zagnieść na sypki proszek. Dodać jajko, żółtko, cukry i sól. Zagnieść ciasto. Uformować kulę, owinąć folią i wstawić do lodówki na 1 godzinę.
Po tym czasie lekko podsypując mąką rozwałkować ciasto na prostokątny placek - cieńszy lub grubszy, jaki lubicie (ja zazwyczaj robię dwa rodzaje). Wzdłuż jednej połowy placka wyłożyć równomiernie jabłka. Posypać odcedzonymi rodzynkami i przykryć drugą połową placka. Docisnąć lekko brzegi. Pokroić zawinięte ciasto w poprzek na prostokąty lub kwadraty.
Układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Można posmarować wierzch rozbełtanym białkiem i posypać lekko cukrem trzcinowym. Piec w 180 stopniach przez około 20 min, do zezłocenia.