Ciasteczka migdałowe

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Ciasteczka z migdałowym nadzieniem są bardzo aromatyczne, kruche a ich wygląd przyciąga uwagę. Smacznego.
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na ciasto:

  • mąka pszenna

    2 szklanki
  • mąka migdałowa

    0.5 szklanki
  • masło

    15 dag
  • cukier puder

    10 dag
  • cukier waniliowy

    2 łyżeczki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • jogurt

    2 łyżki
  • puree z dyni

    3 łyżki

Na nadzienie:

  • ziemniaki ugotowane

    25 dag
  • herbatniki

    15 dag
  • kakao

    2 łyżki
  • cukier puder

    2 łyżki
  • aromat migdałowy

    1 łyżeczka
  • migdały zmielone

    10 dag

Dodatkowo:

  • mleko

    1 łyżka
  • cukier

    1 łyżeczka
  • cukier perlisty

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Sposób przygotowania:

Krok 1 - Ciasteczka migdałowe foto
Mąkę pszenną i migdałową wymieszać z proszkiem do pieczenia, posiekać z masłem. Dodać cukier puder, cukier waniliowy, puree z dyni i jogurt.
Krok 2 - Ciasteczka migdałowe foto
Zagnieść ciasto, zawinąć w folię spożywczą, włożyć do lodówki na pół godziny.
Krok 3 - Ciasteczka migdałowe foto
W międzyczasie przygotować nadzienie.
Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę, ostudzić. Dodać kakao, pokruszone herbatniki, aromat, cukier puder i zmielone migdały, wymieszać.
Krok 4 - Ciasteczka migdałowe foto
Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 2-3 mm i dużą szklanką wyciąć krążki.
Na każdy krążek włożyć kulkę nadzienia wielkości orzecha włoskiego. Zebrać krawędzie ciasta i dokładnie zlepić na górze jak sakiewkę.
Krok 5 - Ciasteczka migdałowe foto
Następnie ułożyć sklejeniem na desce, delikatnie spłaszczyć.
Krok 6 - Ciasteczka migdałowe foto
Ostrym nożem naciąć na 12-13 części nie przecinając do środka.
Krok 7 - Ciasteczka migdałowe foto
Każdy płatek skręcić o 90 stopni. Ciasteczka ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, posmarować mlekiem wymieszanym z cukrem.

Środki kwiatków posypać cukrem perlistym. Blaszkę z ciasteczkami włożyć do nagrzanego do 180 stopni i piec na złoty kolor, około 15-17 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
bietka 08.12.2018 14:33
Pięknie się prezentują :)
Bożena Matuszczyk 06.12.2018 10:08
Śliczne ,smakowite ciasteczka.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat