Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasteczka migdałowe

2.0
(4)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Ciasteczka z migdałowym nadzieniem są bardzo aromatyczne, kruche a ich wygląd przyciąga uwagę. Smacznego.

Składniki:

Na ciasto:

mąka pszenna 2 szklanki
mąka migdałowa 0.5 szklanki
masło 15 dag
cukier puder 10 dag
cukier waniliowy 2 łyżeczki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
jogurt 2 łyżki
puree z dyni 3 łyżki

Na nadzienie:

ziemniaki ugotowane 25 dag
herbatniki 15 dag
kakao 2 łyżki
cukier puder 2 łyżki
aromat migdałowy 1 łyżeczka
migdały zmielone 10 dag

Dodatkowo:

mleko 1 łyżka
cukier 1 łyżeczka
cukier perlisty 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasteczka migdałowe

Sposób przygotowania:

1
Mąkę pszenną i migdałową wymieszać z proszkiem do pieczenia, posiekać z masłem. Dodać cukier puder, cukier waniliowy, puree z dyni i jogurt.
Krok 1 - Ciasteczka migdałowe foto
2
Zagnieść ciasto, zawinąć w folię spożywczą, włożyć do lodówki na pół godziny.
Krok 2 - Ciasteczka migdałowe foto
3
W międzyczasie przygotować nadzienie.
Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę, ostudzić. Dodać kakao, pokruszone herbatniki, aromat, cukier puder i zmielone migdały, wymieszać.
Krok 3 - Ciasteczka migdałowe foto
4
Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 2-3 mm i dużą szklanką wyciąć krążki.
Na każdy krążek włożyć kulkę nadzienia wielkości orzecha włoskiego. Zebrać krawędzie ciasta i dokładnie zlepić na górze jak sakiewkę.
Krok 4 - Ciasteczka migdałowe foto
5
Następnie ułożyć sklejeniem na desce, delikatnie spłaszczyć.
Krok 5 - Ciasteczka migdałowe foto
6
Ostrym nożem naciąć na 12-13 części nie przecinając do środka.
Krok 6 - Ciasteczka migdałowe foto
7
Każdy płatek skręcić o 90 stopni. Ciasteczka ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, posmarować mlekiem wymieszanym z cukrem.

Środki kwiatków posypać cukrem perlistym. Blaszkę z ciasteczkami włożyć do nagrzanego do 180 stopni i piec na złoty kolor, około 15-17 minut.
Krok 7 - Ciasteczka migdałowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bietka 08.12.2018 14:33
Pięknie się prezentują :)
Bożena Matuszczyk 06.12.2018 10:08
Śliczne ,smakowite ciasteczka.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak