Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasteczka maślano-cytrynowe

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 260 g
cukier puder 80 g
masło 120 g
śmietana 2 łyżki
żółtko jajek 2 szt
skórka z cytryny 2 łyżki
skórka z pomarańczy lub limonki 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasteczka maślano-cytrynowe

Kroki postępowania

1
Masło ucieramy z cukrem pudrem na gładką masę.

Dalej ucierając dodajemy śmietanę i żółtka.

Następnie dodajemy przesianą mąkę oraz starte skórki owocowe.

Zagniatamy na gładkie ciasto i odkładamy na 40 minut do lodówki.
Krok 1 - Ciasteczka maślano-cytrynowe foto
2
Następnie rozwałkowujemy na grubość ok 5mm i wykrawamy ciasteczka.

Możemy również użyć stempli do ciastek aby nadać im oryginalnego wyglądu.
Krok 2 - Ciasteczka maślano-cytrynowe foto
3
Pieczemy do zrumienienia (ok.15 minut) w 180 stopniach.

Smacznego :)
Krok 3 - Ciasteczka maślano-cytrynowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

staropolanka5 27.11.2015 14:10
smaczne ciasteczka
Agata3 21.02.2015 10:54
a tu jak zwykle pysznie! :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak