Ciasteczka maślane w kształcie torebek herbaty

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Przyznajcie sami, że prezentowane ciasteczka wyglądają nietuzinkowo! Poza tym, że cieszą oko to są naprawdę przepyszne! To takie proste ciastka maślane, które są delikatne i wprost rozpływają się w ustach.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Około 20 sztuk:

  • mąka pszenna

    200 g
  • masło 82%

    100 g
  • cukier puder

    75 g
  • żółtko

    1 sztuka
  • proszek do pieczenia

    0.5 łyżeczki

Dodatkowo:

  • czekolada

    100 g
  • mleko

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę, masło, cukier, żółtko oraz proszek do pieczenia szybko zagnieść na jednolitą masę. Gotowe ciasto owinąć folią i schłodzić w lodówce przez minimum 30 minut.

Po tym czasie rozwałkować je na grubość około 3-4 mm i ostrym nożem pokroić na równe prostokąciki wielkością przypominające torebkę herbaty.
(można wspomóc się szablonem.)

Z każdego prostokąta ostrożnie odciąć rogi i wszystkie - z minimum 1 cm odstępami umieścić na blasze wysłanej papierem do pieczenia. Całość schłodzić w lodówce około 20 minut.

Następnie w każdym ciasteczku - na górze zrobić dziurkę, przez którą później powinna przejść nitka lub ozdobny sznureczek (ja w tym celu użyłam patyczka do szaszłyka).

Ciastka piec w rozgrzanym piekarniku przez około 10 minut w temperaturze 180 stopni.
W międzyczasie można przygotować równe sznurki i zawieszki (swoje zawieszki wycięłam z kartonowego pudełka i zrobiłam w nich otworki również za pomocą patyczka do szaszłyka).


Po całkowitym ostygnięciu ciastek przez dziurki delikatnie przewlec nitki/sznureczki z zawieszkami i je związać.

Czekoladę z dodatkiem łyżki mleka/masła/śmietanki roztopić w kąpieli wodnej. Wszystkie ciasteczka powoli maczać w roztopionej czekoladzie i wieszać za sznureczek do momentu zastygnięcia polewy (ja nad zlewem umieściłam kijek, który oparłam o kubki. Dodatkowo swoje torebki herbaty ozdobiłam chrupiącymi kuleczkami).

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Bożena Matuszczyk 14.12.2018 10:21
Twoje ciasteczka torebkowe na pewno zaskoczą domowników. Są wspaniałe i jest na czym oko zawiesić;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat