Przepis i sposób przygotowania na: Ciasteczka maślane w kształcie torebek herbaty
Mąkę, masło, cukier, żółtko oraz proszek do pieczenia szybko zagnieść na jednolitą masę. Gotowe ciasto owinąć folią i schłodzić w lodówce przez minimum 30 minut.
Po tym czasie rozwałkować je na grubość około 3-4 mm i ostrym nożem pokroić na równe prostokąciki wielkością przypominające torebkę herbaty.
(można wspomóc się szablonem.)
Z każdego prostokąta ostrożnie odciąć rogi i wszystkie - z minimum 1 cm odstępami umieścić na blasze wysłanej papierem do pieczenia. Całość schłodzić w lodówce około 20 minut.
Następnie w każdym ciasteczku - na górze zrobić dziurkę, przez którą później powinna przejść nitka lub ozdobny sznureczek (ja w tym celu użyłam patyczka do szaszłyka).
Ciastka piec w rozgrzanym piekarniku przez około 10 minut w temperaturze 180 stopni.
W międzyczasie można przygotować równe sznurki i zawieszki (swoje zawieszki wycięłam z kartonowego pudełka i zrobiłam w nich otworki również za pomocą patyczka do szaszłyka).
Po całkowitym ostygnięciu ciastek przez dziurki delikatnie przewlec nitki/sznureczki z zawieszkami i je związać.
Czekoladę z dodatkiem łyżki mleka/masła/śmietanki roztopić w kąpieli wodnej. Wszystkie ciasteczka powoli maczać w roztopionej czekoladzie i wieszać za sznureczek do momentu zastygnięcia polewy (ja nad zlewem umieściłam kijek, który oparłam o kubki. Dodatkowo swoje torebki herbaty ozdobiłam chrupiącymi kuleczkami).