Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasteczka Linzer

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto

cukier puder 70 gram
mąka pszenna 200 gram
margaryna 150 gram
żółko 1 1
proszek do pieczenia 8 gram
żółtko jajek

Dodatkowo

dżem malinowy
cukier puder

Porada

Będą bardziej miękkie po nocy w metalowym pudełku.

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasteczka Linzer

Piekarnik nagrzewamy do 180°C (góra+dół)
1. W misce wymieszamy mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia. Dodajemy następnie żółtko i margarynę w kawałkach.
2. Całość należy zagnieść i wyrobić aż składniki się połączą, a ciasto będzie gładkie.
3. Następnie ciasto rozwałkowujemy na grubość od 3-4 mm.
4. Z połowy ciasta wycinamy pełne formy mini ciasteczek, z drugiej połowy - formy tej samej wielkości, ale mające dziurkę w środku (to będzie góra ciasteczka). Wycięte ciasteczka rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub macie silikonowej i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Pieczemy, aż się zrumienią, 12-15 minut. Po upieczeniu studzimy.
5. Na każdym pełnym ciasteczku rozsmaruj łyżeczkę dżemu. Ostrożnie nakładamy ciasteczka z dziurką na ciasteczkami z dżemem (dżem powinien lekko wyjść przez otwór w ciasteczku). Przed podaniem posypujemy ciasteczka cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak