Ciasteczka łakotki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    40 dkg
  • masło

    20 dkg
  • żółtka

    3 sztuki
  • kwaśna śmietana

    2 łyżki
  • cukier waniliowy

    2 opakowania
  • cukier kryształ

    4 dkg
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy pozostałe składniki i szybko zagniatamy ciasto.

Ciasto zawijamy w folię i odkładamy do lodówki na około 30 min.

Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na placek grubości około 3-4 milimetrów.

Foremką wykrawamy ciastka a kieliszkiem dziurkę po środku. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Ciasteczka smarujemy białkiem jajka i obficie posypujemy cukrem kryształem.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 ° C przez około 15 min (aż się zarumienią)

Upieczone ciasteczka studzimy na kratce.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Bożena Matuszczyk 19.03.2017 21:54
Pychotkaaa;)
Edith85 08.03.2017 12:01
Uwielbiam:)
olkaaa 08.03.2017 11:17
bardzo fajne
dodi 08.03.2017 09:28
pysznie wyglądaja
Róża1 08.03.2017 07:18
superowe ciasteczka :-)
Franciszek 08.03.2017 00:47
super do kawy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat