Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasteczka Kurabiedes

3.0
(12)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 25 dag
cukier waniliowy 1/2 opakowania
żółtko jajek 1 sztuka
koniak 35 ml
cukier puder 5 dag
posiekane migdały 12,5 dag
mąka pszenna 1/2 kg
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
DODATKOWO:
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasteczka Kurabiedes

Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na gładki krem, następnie dodać żółtko, koniak, posiekane migdały oraz przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, zagnieść ciasto.
Ciasteczka można wycinać foremką ja jednak odrywałam porcję ciasta, uformowałam kuleczkę i lekko ją spłaszczyłam.
Ciasteczka ułożyć na natłuszczonej blaszce i piec w temp. 160st około 20 min.
Po upieczeniu ciastka nasączyć wodą różaną i posypać sporą ilością cukru pudru.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

SmacznaPyza 30.11.2012 04:55
widzę ostatnio w sieci, że moda na te ciasteczka :)
Habibi 29.11.2012 09:47
Grecka kuchnia jest bardzo smaczna - słodycze także mają wyjątkowe :)
wyattearp 29.11.2012 09:02
FAJNY POMYSŁ

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak