Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasteczka kukurydziano-cytrynowe

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 1,5 szklanki
mąka kukurydziana 1 szklanka
masło lub margaryna 200 gramów
cukier 1/3 szklanki
skórka z cytryny 0,5 małej cytryny
jajko 1
cukier waniliowy 0,5 łyżeczki
sok z cytryny 0,5 małej

Porada

Żeby ciasto nie przylepiało się do rąk i widelca, można ręce i widelec zamoczyć w wodzie.

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasteczka kukurydziano-cytrynowe

Masło ucieramy z cukrem. Dodajemy jajko.skórkę i sok z cytryny, ucieramy, dodajemy pozostałe składniki i ugniatamy ciasto. Formujemy kuleczki, które po ułożeniu na blasze zgniatamy widelcem. Można też użyć maszynki do ciastek.
Pieczemy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jagódka77 10.08.2015 13:31
wyglądają kusząco
Ela15 02.08.2015 14:51
fajne ciasteczka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak