Ciasteczka korzenno-miodowe (świąteczne i na co dzień)

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    250 gram
  • cukier puder

    90 gram
  • miód płynny

    2 łyżki
  • masło

    125 gram
  • jajko

    1 sztuka
  • przyprawa korzenna

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Ciasteczka korzenno-miodowe (świąteczne i na co dzień)  foto
Wszystkie składniki szybko zagnieść na jednolitą masę.
Gotowe ciasto owinąć folią i schłodzić w lodówce przez 60 minut.
Krok 2 - Ciasteczka korzenno-miodowe (świąteczne i na co dzień)  foto
Po tym czasie ciasto rozwałkować (delikatnie podsypując mąką) na grubość około 4 mm.
mm.
Z placka wykrawać dowolne kształty, które należy ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia.
Krok 3 - Ciasteczka korzenno-miodowe (świąteczne i na co dzień)  foto
Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 10-12 minut w 180-190 stopniach.
(Ciasteczka powinny być odrobinę zarumienione.)
Ciastka ostudzić na kratce i przełożyć do szczelnie zamkniętego pojemnika.
Nadają się do przechowywania - do 2 tygodni.
Diana Rusiłowicz
Idealnie smakują bezpośrednio po upieczeniu, jak zarówno kilka dni później.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (20)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 02.02.2017 23:24
Zdrowe ciastka.
marta1371 07.01.2017 19:22
pyszne ciasteczka
Diana Rusiłowicz 11.11.2016 00:47
Dziękuję Wszystkim <3
Diana Rusiłowicz 11.11.2016 00:46
Polecam, są pyszne :)
Diana Rusiłowicz 11.11.2016 00:46
Cieszę się :)
Janina 10.11.2016 20:56
Fajne ciasteczka;))
antosiaki family 10.11.2016 15:36
Napewno zrobimy na świeta:)
jan_mag 10.11.2016 13:18
Jakie piękne
Habibi 10.11.2016 12:06
mężusiowi chyba upiekę, bo to wielki miłośnik korzennych smaków :)
agnieszka214 10.11.2016 11:47
bardzo lubie takie ciasteczka

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat