Przepis i sposób przygotowania na: Ciasteczka korzenne bez cukru
Do miski wsypujemy mąkę, ksylitol (wcześniej zmielony na puder), dodajemy żółtka, masło, a na koniec przyprawę do piernika i cynamon. Zaczynamy ugniatać ciasto do postaci zwartej kuli (jest to proces czasochłonny, więc potrzebna jest cierpliwość :) ) Następnie dzielimy ciasto na kilka mniejszych części (dzięki temu łatwiej będzie je rozwałkowywać), posypujemy blat odrobiną maki i rozwałkowujemy pierwszą część ciasta. Grubość ciasta powinna mieć od 4-5 mm, wszystko zależy od tego jak bardzo kruche jest nasze ciasto. Jeśli podczas wałkowania widzimy, że ciasto się rozpada to znak, że grubość jest odpowiednia. Wycinamy z ciasta dowolne kształty i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut.