Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasteczka korzenne bez cukru

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Chyba każdemu z nas ciasteczka korzenne kojarzą się z świętami Bożego Narodzenia. Towarzyszą nam podczas rodzinnych wieczorów przy ogniu kominka i wspólnych rozmowach. Przez charakterystyczny smak można je chrupać bez końca, więc te "odchudzone" ciacha są dobrą alternatywą dla wszystkich łasuchów :)

Składniki:

Ciasto:

żółtko jajek 2 sztuki
mąka pszenna 100 g
mąka pszenna pełnoziarnista 200 g
masło 82% 200 g
ksylitol 100 g
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 1 opakowanie
Cynamon mielony Prymat 1 opakowanie

Porada

Jeśli do ciasta użyjemy tylko zwykłą mąkę pszenną nasze ciasto będzie lepiej się wałkować. Czas pieczenia zależy od grubości ciastek, więc warto sprawdzić stan ciastek po 10 minutach.

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasteczka korzenne bez cukru

Do miski wsypujemy mąkę, ksylitol (wcześniej zmielony na puder), dodajemy żółtka, masło, a na koniec przyprawę do piernika i cynamon. Zaczynamy ugniatać ciasto do postaci zwartej kuli (jest to proces czasochłonny, więc potrzebna jest cierpliwość :) ) Następnie dzielimy ciasto na kilka mniejszych części (dzięki temu łatwiej będzie je rozwałkowywać), posypujemy blat odrobiną maki i rozwałkowujemy pierwszą część ciasta. Grubość ciasta powinna mieć od 4-5 mm, wszystko zależy od tego jak bardzo kruche jest nasze ciasto. Jeśli podczas wałkowania widzimy, że ciasto się rozpada to znak, że grubość jest odpowiednia. Wycinamy z ciasta dowolne kształty i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak