Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasteczka kardamonowo-imbirowe

2.0
(7)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier kryształ 150 g
karmel z 50 g cukru
wódka 25 ml
olej roślinny 50 ml
woda 100 ml
miód 125 g
mąka pszenna 400 g
mąka pszenna pełnoziarnista 100 g
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
sól 1/4 łyżeczki
Kurkuma mielona Prymat 1/2 łyżeczki
Kardamon mielony Prymat 1 łyżka
Imbir mielony Prymat 1 łyżeczka
mielona trawa cytrynowa 1/2 łyżeczki

Porada

Ciasteczka powstały jako zastępcze dla tradycyjnych pierniczków - specjalnie dla osoby, która nie może jeść cynamonu, kakao i kawy - są bardzo aromatyczne i przypominają smakiem pierniczki :)

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasteczka kardamonowo-imbirowe

Kroki postępowania

1
Na niewielkiej patelni skarmelizować 50 g cukru. Dolać ostrożnie 100 ml gorącej wody i mieszać do zupełnego połączenia.
Krok 1 - Ciasteczka kardamonowo-imbirowe foto
2
Połączyć miód z olejem i wódką.
Krok 2 - Ciasteczka kardamonowo-imbirowe foto
3
Dolać rozcieńczony wodą karmel i mieszać do rozpuszczenia miodu.
Krok 3 - Ciasteczka kardamonowo-imbirowe foto
4
Do mocno ciepłego płynu wsypać 150 g cukru i ponownie mieszać do rozpuszczenia.
Krok 4 - Ciasteczka kardamonowo-imbirowe foto
5
W osobnym pojemniku połączyć sól, cukier waniliowy, sodę, kurkumę, kardamon i trawę cytrynową.
Krok 5 - Ciasteczka kardamonowo-imbirowe foto
6
Wszystkie mąki dokładnie z sobą wymieszać.
Krok 6 - Ciasteczka kardamonowo-imbirowe foto
7
Do ciepłego płynu po trochę dosypywać mieszankę mąk.
Krok 7 - Ciasteczka kardamonowo-imbirowe foto
8
Stopniowo miksować robotem.
Krok 8 - Ciasteczka kardamonowo-imbirowe foto
9
Kiedy cała mąka zostanie użyta ciasto osiągnie konsystencję mokrego piasku.
Krok 9 - Ciasteczka kardamonowo-imbirowe foto
10
Szybko zagnieść ciasto w jeden zwarty kawałek, owinąć folią, odłożyć w chłodne miejsce, aby wystygło. Chłodne włożyć do lodówki na 10-12 godzin.
Krok 10 - Ciasteczka kardamonowo-imbirowe foto
11
Odcinać po kawałku schłodzonego ciasta i wałkować (+/- 0,5cm) na blacie podsypanym niewielką ilością mąki. Dowolnymi foremkami wycinać ciasteczka.
Krok 11 - Ciasteczka kardamonowo-imbirowe foto
12
Gotowe układać na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec 10-15 minut, w zależności od grubości, w temp. 165-170*C z górną i dolną grzałką.
Krok 12 - Ciasteczka kardamonowo-imbirowe foto
13
Upieczone i ostudzone przełożyć do puszki lub dużego słoika.
Krok 13 - Ciasteczka kardamonowo-imbirowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iziona 05.12.2015 17:18
Urocze :) też mam takie foremeczki :)
Ewa Wojtaszko 03.12.2015 12:42
urocze :) nic tylko chrupać
ania2610 03.12.2015 11:34
fajne, chrupiące ciasteczka i świetne te foremki, dzięki którym wyglądają idealnie
Benita 03.12.2015 10:02
Idealne do kawy
ben-ka 03.12.2015 09:55
Jakie pachnące ciasteczka:)
Aleksandra/Olcia 03.12.2015 09:48
super foremki,ciasteczka jak ze sklepu tylko dużo zdrowsze
Habibi 03.12.2015 09:20
Tak, są pachnące i bardzo smaczne :)
Habibi 03.12.2015 09:19
Oj, tak :) Aromatyczne, smaczne i zawierają same zdrowe przyprawy (poza cukrem) - które jesienią i zimą są nieocenione dla wychłodzonego organizmu :)
IZABELA29 03.12.2015 07:54
smakowicie wyglądają
gusia1000 03.12.2015 00:27
Fajne ciastka.
foczka-ks 02.12.2015 23:19
ładne te ciacha
patryska76 02.12.2015 23:17
muszą być bardzo aromatyczne :)
Renataj 02.12.2015 22:48
Urocze ciasteczka i z pewnością smaczne:)
RenataZ-et 02.12.2015 22:17
aromatyczne i pyszne!
Wiktoria29 02.12.2015 21:17
śliczne, musiały być pyszne
Mama niejadka 02.12.2015 20:58
Pyszne ciasteczka
Marta1986 02.12.2015 20:43
smaczne ciasteczka
gosia1988 02.12.2015 19:18
super ciasteczka
Stenka 02.12.2015 18:54
fajne ciasteczka
Renata9 02.12.2015 18:04
Pyszne ciasteczka, w sam raz na zimową porę :-)
Ola1984 02.12.2015 18:02
Świetnie wyglądają :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak