Ciasteczka kakaowe w polewie czekoladowej

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    1,5 szkl
  • kakao

    2 łyżki
  • masło

    120 g
  • żółtka

    3 szt
  • śmietana 18 proc

    1,5 łyżki
  • cukier puder

    2 łyżki
  • proszek do pieczenia

    1,5 łyżeczki
  • czekolada mleczna

    1 tabliczka
  • wiórki kokosowe

    do posypania
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Mąkę przesiewam na stolnicę. Łączę z masłem. Dodaję kakao, żółtka, cukier puder, śmietanę oraz proszek do pieczenia. Zagniatam ciasto.

2. Przygotowane ciasto cienko rozwałkuję. W cieście wykrawam foremką krążki. Ciasteczka układam na natłuszczonej blaszce. Piekę około 10 minut w temperaturze 180 stopni.

3. Czekoladę rozpuszczam nad kąpielą wodną. Rozpuszczoną czekoladą smaruję upieczone ciasteczka. Następnie oprószam je wiórkami kokosowymi.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat