Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasteczka grzybki z patelni

4.0
(22)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Zrób frajdę dzieciom i przygotuj dla nich pyszne ciasteczka grzybki z mlecznej i białej czekolady. Z tego przepisu dowiesz się m.in. jak udekorować ciasteczka by wyglądały jak prawdziwe leśne grzyby.

Składniki:

ciasto

mąka pszenna 700 g
jajko 2 szt
żółtko jajek 2 szt
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
margaryna 250 g
cukier waniliowy 1 szt
cukier 1/2 szkl

dodatkowo

czekolada mleczna 1 szt
biała czekolada 1 szt
mak 4-5 łyżek
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasteczka grzybki z patelni

Do przygotowania ciasteczek grzybków nie potrzebujesz udawać się do lasu, ani nawet sezonu na grzyby. Do zrobienia idealnej formy ciasteczek potrzebna będzie Ci jednak specjalna patelnia, którą możesz nabyć np. na internetowych aukcjach. 

Kroki postępowania

1
Odpowiednią ilość mąki przesypujemy na stolnicę. Robimy w niej spory dołek, do którego dodajemy jajka, żółtka, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia oraz startą na tarce margarynę. Zagniatamy ciasto i schładzamy w lodówce przez godzinę. Zimne ciasto zagniatamy przez chwilę. Wałkujemy dłońmi w rulonik i dzielimy na około 50 kawałków.
Krok 1 - Ciasteczka grzybki z patelni foto
2
Patelnię z otworami w kształcie grzybków nagrzewamy z obu stron. Za każdym razem przed smażeniem smarujemy otwory olejem. Kawałki ciasta ( 8 w przypadku mojej patelni) umieszczamy tylko w jednej części. Muszą wypełnić całe otwory inaczej grzybki będą „niezgrabne”. Dociskamy drugą część i smażymy około po 2 minuty z obu stron.
Krok 2 - Ciasteczka grzybki z patelni foto
3
Ciasteczka wyjmujemy szczypcami lub podważamy delikatnie nożem. Resztki ciasta, które wyciekły podczas smażenia mogą trochę przywierać.
Krok 3 - Ciasteczka grzybki z patelni foto
4
Kiedy grzybki już ostygną pozbawiamy je nadmiaru ciasta, skrobiąc delikatnie brzegi ostrym nożem.
Krok 4 - Ciasteczka grzybki z patelni foto
5
Teraz pora na dekorowanie. Proponuję zacząć od dolnej części, ponieważ czekolada rozpuszcza się pod wpływem ciepłych dłoni. Najpierw rozpuszczamy w kąpieli wodnej białą czekoladę. Jedna tabliczka spokojnie wystarczy na całą porcję. Za pomocą pędzelka malujemy „nogi” grzybków. Możemy również zanurzyć je w czekoladzie a nadmiar usunąć pędzelkiem lub małą łyżeczką. Końcówki maczamy w maku. Każdy grzybek ustawiamy „kapeluszem” do dołu. Ja układałam je na dużej pokrywie lub w rogach pojemników na jajka.
Krok 5 - Ciasteczka grzybki z patelni foto
6
Kiedy biała czekolada dobrze zastygnie rozpuszczamy mleczną (lub gorzką). Dla ułatwienia możemy umieścić grzybki w wąskich kieliszkach i dopiero pomalować lub trzymać w rękach delikatnie za „nogę”. Ciemną czekoladę nakładamy pędzelkiem podobnie jak białą lub maczamy „kapelusz” i zdejmujemy nadmiar. Grzybki układamy z brzegu pokrywy lub talerzyka tak, aby górna część wystawała poza i nie dotykała brzegu.
Krok 6 - Ciasteczka grzybki z patelni foto

Tak udekorowane ciasteczka zostawiamy do całkowitego wyschnięcia. Następnie przekładamy do plastikowego pojemnika i przechowujemy w lodówce.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

[email protected] 05.09.2023 03:20
Gdzie moge kupic patelnie na smarzenie tych grzybkow ,bylam w polsce w sierpniu probowalam przez internet bez rezultatu
Doradca Smaku 05.09.2023 07:37
Należy szukać w Internecie. Podobne foremki faktycznie obecnie nie są dostępne na aukcjach internetowych.
sammakko 06.07.2015 11:38
Można ją kupić przez internet.
Hrabina w kuchni 05.07.2015 21:26
Piękne! Też bym chciała znaleźć taką patelnię. :)
irenka 05.07.2015 14:53
wyglądają cudownie
Damiano
Damiano 05.07.2015 10:53
super ciasteczka
ben-ka 05.07.2015 08:16
Jakie śliczne ! aż żal jeść:)
Maridka19 05.07.2015 07:46
Wyszły idealnie .
sammakko 04.07.2015 22:52
Dziękuję bardzo :) Ciasteczka robią furorę za każdym razem a patelnia to znalezisko na strychu :)
Janina 04.07.2015 20:19
Super ciasteczka;')
berys18 04.07.2015 19:11
można się pomylić;)
tomek18 04.07.2015 16:53
uwielbiam takie ciacha
Konczi 04.07.2015 16:52
cudne są :)
Grazyna0211 04.07.2015 16:49
ładnie wyszły
kasienka23 04.07.2015 15:55
wyglądają bardzo efektownie!
Ola1young 04.07.2015 15:54
znakomity deser,podoba mi się :)
gosia56 04.07.2015 15:40
Super patelnia ;) zastanawiałam się jak to możliwe ze z patelni ;)
jagoda5913 04.07.2015 14:32
Piėkne jak prawdziwe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak