Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasteczka francuskie z różanym oczkiem

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto francuskie dowolna ilosć
marmolada wieloowocowa
konfitura z płatków róży
cukier perlisty
cukier waniliowy
jajko

Porada

Ciasteczka przechowywać w szczelnie zamykanym pojemniku lub puszce, aby nie namokły.

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasteczka francuskie z różanym oczkiem

Włączyć piekarnik i nastawić termostat na 220-230*C.

Marmoladę owocową lekko rozgrzać lub rozgnieść widelcem i połączyć z konfiturą różaną. Przełożyć do szprycy lub grubego woreczka, mocno zwinąć i zabezpieczyć gumką lub drucikiem kuchennym.

Ciasto francuskie dość cienko rozwałkować albo kupić wałkowane zwinięte w rulon. Jajko roztrzepać widelcem z łyżeczką zimnej wody i posmarować całą powierzchnię ciasta.

Cukier waniliowy połączyć z cukrem kryształem (drobnym cukrem perlistym) i posypać dokładnie cały płat ciasta.

Pokroić w niewielkie prostokąty, a następnie każdy na skos, aby powstały trójkąty. Ułożyć w sporych odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na środku każdego ciasteczka zrobić kleksik z marmolady.

Blaszkę wstawić do piekarnika i piec na średnim poziomie do czasu, aż ciasteczka urosną i będą miały ładny rumiany kolor.

Po upieczeniu ostrożnie przełożyć szeroką łopatką na kratkę i wystudzić.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia561 06.04.2015 19:09
przepyszne ciacho

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak