Przepis i sposób przygotowania na: Ciasteczka francuskie z różanym oczkiem
Marmoladę owocową lekko rozgrzać lub rozgnieść widelcem i połączyć z konfiturą różaną. Przełożyć do szprycy lub grubego woreczka, mocno zwinąć i zabezpieczyć gumką lub drucikiem kuchennym.
Ciasto francuskie dość cienko rozwałkować albo kupić wałkowane zwinięte w rulon. Jajko roztrzepać widelcem z łyżeczką zimnej wody i posmarować całą powierzchnię ciasta.
Cukier waniliowy połączyć z cukrem kryształem (drobnym cukrem perlistym) i posypać dokładnie cały płat ciasta.
Pokroić w niewielkie prostokąty, a następnie każdy na skos, aby powstały trójkąty. Ułożyć w sporych odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na środku każdego ciasteczka zrobić kleksik z marmolady.
Blaszkę wstawić do piekarnika i piec na średnim poziomie do czasu, aż ciasteczka urosną i będą miały ładny rumiany kolor.
Po upieczeniu ostrożnie przełożyć szeroką łopatką na kratkę i wystudzić.