Ciasteczka -faworki z ciasta francuskiego

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ciasto francuskie

    1 op
  • marmolada

    0,5 słoiczka
  • mleko

    1 łyżka
  • cukier puder

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciasto francuskie dzielimy na dwie równe części. Jedną z nich smarujemy na całej powierzchni marmoladą i przykrywamy drugim płatem ciasta. Radełkiem wycinamy prostokąty o w wymiarach ok 10 cm na 3 cm. Na środku każdego prostokąta robimy nacięcie i przekładamy przez nie koniec ciasta. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy z wierzchu mlekiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni do zrumienienia ok 15-20 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Seba 18.02.2015 09:09
pysze ciacha
jagoda5913 15.02.2015 12:01
Szybkie ciastka
olkaaa 15.02.2015 10:16
uwielbiam faworki
Renata9 15.02.2015 10:15
Fajne faworki, muszę też takie zrobić

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat