Przepis i sposób przygotowania na: ciasteczka dodające energii i wspomagające nerwy wg św. Hildegady z Bingen
Na liście składników brak dwu użytych przypraw: galgant i bertram w ilości po pół łyżeczki i przepis nie chciał wejść. Dlatego nie ma ich w składnikach, ale zaznaczam że są użyte.
Wszystkie przyprawy zmielić w elektrycznym młynku do kawy.
Mąkę orkiszową chlebową (typ 1100) wymieszać z przyprawami, solą proszkiem do pieczenia i rozsypać na stolnicy, dodać miękkie masło pokrojone w kostkę. Dodać cukier, mielone orzechy włoskie lub migdały i jajko. Wszystko posiekać dużym nożem lub siekaczem do ciasta. Zagnieść ciasto i schłodzić w lodówce.
Po 30 minutach ciasto rozwałkować i wycinać ciastka, lub ręcznie kulać kulki i rozpłaszczyć dłońmi na ciastka. Piec 10-20 minut w 180 stopniach.
W celach leczniczych można jeść 3 ciastka dziennie. Smacznego.
* galgant pochodzi z Azji Południowo Wschodniej i należy do rodziny imbirowatych. Jest pikantny w smaku.
** bertram z wyglądu przypomina rumianek, rośnie w krajach śródziemnomorskich. Podobno wspomaga trawienie oraz wzmacnia zdolności umysłowe.