Ciasteczka do herbatki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

gniazd

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

gniazda

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    1\\2 kg
  • mleko letnie

    ok 3\\4 szkl
  • drożdże

    3 dag
  • masło

    15 dag
  • jaja

    2 szt
  • żółtko jajek

    1 szt
  • rodzynki

    10 dag
  • sal

    szczypta
  • cukier

    3 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Drożdże rozdrabniamy, mieszamy z mlekiem, cukrem oraz niewielką ilością mąki. Wyrabiamy dość rzadki zaczyn, który odstawiamy na 15 min. do wyrośnięcia. Do miski wsypujemy resztę mąki, masło, 2 jajka, sól i zaczyn. Mieszamy to wszystko i wyrabiamy ciasto, które odstawiamy do wyrośnięcia na 15 min. Po tym czasie dodajemy do ciasta rodzynki i ponownie je zagniatamy. Następnie formujemy wałeczek i dzielimy go na ok. 24 kawałki, które układamy na wysmarowanej tłuszczem blasze i odstawiamy na 15 min. do wyrośnięcia. Następnie ciasteczka smarujemy żółtkiem wymieszanym z niewielką ilością wody i szczyptą soli. Pieczemy w 200 stopniach 15-20 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Margo1 12.02.2012 16:37
wyśmienite
Margo1 12.02.2012 16:37
wyśmienite
Katarzyna/kate1980 11.10.2011 22:30
superowe
anulka69 06.10.2011 13:05
pycha

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat