Ciasteczka cynamonowo-miodowe

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    700 g
  • cukier puder

    1 szklanka
  • margaryna

    1/2 kostki
  • śmietana 30%

    2/3 szklanki
  • jaja

    2 szt
  • białko

  • miód

    4 łyżki
  • Soda oczyszczona Prymat

    1 łyżka
  • cynamon

    1 łyżka
  • cukier brązowy

    do posypania
  • polewa czekoladowa

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Margarynę rozpuścić, dodać miód, śmietanę oraz sodę.Odstawić do wystygnięcia.
Mąkę połączyć z cukrem pudrem i cynamonem.Następnie dodać ostygniętą margarynę z miodem i śmietaną oraz jajko. Wszystko zmiksować.Tak przygotowaną masę wyłożyć na stolnicę i zagnieść.Następnie ciasto rozwałkowujemy na grubość 5 mm i wycinami ciasteczka.
Układamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy białkiem i posypujemy cukrem brązowym. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy przez ok 10 min. Po ostygnięciu można polać polewą czekoladową.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (17)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
rosik93 04.04.2013 23:58
Ciastka są miekkie.
Ewa104 03.04.2013 11:04
Czy te ciasteczka po upieczeniu są miękkie, czy muszą kruszeć? Wyglądają bosko.
M. Monroe 19.01.2013 21:33
smacznie i słodko ')
Smakosz6 28.08.2011 15:14
mniam
gusia1000 15.07.2011 16:47
Muszą być dobre.
gusia1000 15.07.2011 16:47
Muszą być dobre.
Barbara/zuza22_85 22.03.2011 16:46
extra
Smakosz6 22.03.2011 14:47
mmmmmmmmmmmmmmm
Marzena40 18.03.2011 08:22
uwielbiam takie ciasteczka, coś wspaniałego
Dorota76 15.02.2011 10:41
fany ten przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat