Ciasteczka brownie

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kruche, mocno czekoladowe ciasteczka brownie. Na ciepło jeszcze z płynną czekoladą.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • masło

    60 gramów
  • gorzka czekolada

    150 gramów
  • jajka duże

    2 sztuki
  • cukier puder

    100 gramów
  • mąka pszenna

    50 gramów
  • proszek do pieczenia

    0,5 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

W garnku rozpuścić masło. Do rozpuszczonego dodać pokruszoną czekoladę. Całość gotować na małym ogniu, ciągle mieszając, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Odstawić z ognia.

Jajka ubić z cukrem pudrem na puszysta masę (ok. 5 minut). Do tak przygotowanej masy dodać roztopioną wcześniej czekoladę z masłem oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Następnie tak przygotowaną masę umieścić na około 10 minut w zamrażarce, aby stężała i można było łatwiej formować ciasteczka.

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.

Za pomocą dłoni formować ciasteczka (najpierw niewielkie kuleczki, a później poprzez spłaszczenie "placuszki") - jedno ciasteczko powinno być zrobione z jednej kopiatej łyżeczki.

Ciastka piec przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat