Przepis i sposób przygotowania na: Ciasteczka brownie
W garnku rozpuścić masło. Do rozpuszczonego dodać pokruszoną czekoladę. Całość gotować na małym ogniu, ciągle mieszając, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Odstawić z ognia.
Jajka ubić z cukrem pudrem na puszysta masę (ok. 5 minut). Do tak przygotowanej masy dodać roztopioną wcześniej czekoladę z masłem oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Następnie tak przygotowaną masę umieścić na około 10 minut w zamrażarce, aby stężała i można było łatwiej formować ciasteczka.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
Za pomocą dłoni formować ciasteczka (najpierw niewielkie kuleczki, a później poprzez spłaszczenie "placuszki") - jedno ciasteczko powinno być zrobione z jednej kopiatej łyżeczki.
Ciastka piec przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni.