Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasteczka brownie

5.0
(143)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Kruche, mocno czekoladowe ciasteczka brownie. Na ciepło jeszcze z płynną czekoladą. Kto ma ochotę na taki deser?

Składniki:

Składniki:

masło 60 gramów
gorzka czekolada 150 gramów
jajka duże 2 sztuki
cukier puder 100 gramów
mąka pszenna 50 gramów
proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasteczka brownie

W garnku rozpuścić masło. Do rozpuszczonego dodać pokruszoną czekoladę. Całość gotować na małym ogniu, ciągle mieszając, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Odstawić z ognia.

Jajka ubić z cukrem pudrem na puszysta masę (ok. 5 minut). Do tak przygotowanej masy dodać roztopioną wcześniej czekoladę z masłem oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Następnie tak przygotowaną masę umieścić na około 10 minut w zamrażarce, aby stężała i można było łatwiej formować ciasteczka.

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.

Za pomocą dłoni formować ciasteczka (najpierw niewielkie kuleczki, a później poprzez spłaszczenie "placuszki") - jedno ciasteczko powinno być zrobione z jednej kopiatej łyżeczki.

Ciastka piec przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak