Ciasteczka brownie

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kruche mocno czekoladowe ciasteczka brownie. Na ciepło jeszcze z płynną czekoladą.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

SKŁADNIKI

  • masło

    60 g
  • gorzka czekolada

    150 g
  • jajka duże

    2 szt.
  • cukier

    100 g
  • mąka pszenna

    50 g
  • proszek do pieczenia

    0.5 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do garnka włóż pokrojone masło i zacznij je roztapiać. Gdy będzie roztopione dodaj pokruszoną czekoladę. Gotuj na małym ogniu, ciągle mieszając, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Odstaw z ognia. Jajka ubić z cukrem pudrem na puszysta masę (ok. 5 min). Do tak przygotowanej masy dodać roztopioną wcześniej czekoladę z masłem. Dokładnie wymieszaj, na jednolitą masę. Tak przygotowaną masę wrzuć na 10 min do zamrażarki, aby stężała i można było prościej formować ciasteczka. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Za pomocą dłoni formuj ciasteczka (najpierw niewielkie kuleczki, a później poprzez spłaszczenie "placuszki") - jedno ciasteczko powinno być zrobione z jednej kopiatej łyżeczki. Piecz przez 10 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat