Ciasteczka argentynki orzechowe

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka ryżowa

    250 g
  • mąka pszenna

    175 g
  • kakao

    25 g
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • sól

  • margaryna

    130 g
  • cukier

    200 g
  • esencja waniliowa

    1 łyżeczka
  • orzeszki ziemne

    110 g
  • czekolada mleczna

    170 g
  • rodzynki

    140 g (posiekane)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Najpierw do miseczki przesiewamy jedną i drugą mąkę , kakao , szczyptę solimy i dajemy proszek , w następnej miseczce ucieramy cukier z margaryna na żółtą masę gładką , dodać esencję i stopniowo suche składniki , powinno powstać gładkie ciasto do tego jeszcze wmieszać posiekane rodzynki. Następnie orzeszki -mogą być inne wsypać do miseczki urywamy kawałek ciasta i formujemy podłużne biszkopty , obtaczamy ciasto w orzeszkach . Układamy podłużne ciasteczka na posmarowanym tłuszczem teflonowych blachach lekko spłaszczamy i piec w piekarniku w 180 st przez 10 minut do momentu aż stwardnieją i nabiorą koloru. Zimne już ciastka układamy na metalowej kratce i polać stopioną czekoladą .

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Bernadeta1 05.12.2013 09:17
rewelacyjne takie ciasteczka
babcia 14.02.2013 12:52
świetnie wyszły
Kate131 24.06.2012 06:50
wyglądają super
mic 20.01.2012 13:13
apetyczne te ciasteczka, kuszą, kuszą:)
mic 20.01.2012 13:13
apetyczne te ciasteczka, kuszą, kuszą:)
rutynka 28.10.2011 09:43
bardzo kuszące
Emiliozo 23.10.2011 10:29
same pyszności
ElizaT 13.04.2011 10:43
no na pewno ;)))))
Margo1 05.04.2011 13:41
pyszności

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat