Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciapkapusta

2.0
(6)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Typowo śląskie danie podawane najczęściej z pieczonymi lub gotowanymi żeberkami. U mnie z krupniokiem, czyli kaszanką pieczoną z cebulką. Polecam!

Składniki:

Ziemniaki z kapustą:

ziemniaki 1 kilogram
boczek wędzony 200 gramów
cebula 1 sztuka
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
kapusta kiszona 0.5 kilograma

Porada

Ja zamiast soli używam do tego dania Kucharka (wiem, wiem - no ale cóż tak nam smakuje lepiej), do tego pieprz i koniecznie majeranek. Danie zwane również jako panczkraut. Zamiast boczku można użyć słoniny wędzonej.

Przepis i sposób przygotowania na: Ciapkapusta

Kapustę gotujemy do miękkości. Obrane umyte i ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę. Cebulę oraz boczek pokroić w kostkę i przesmażyć na patelni. Ziemniaki wymieszać z kapustą cebulą doprawić po swojemu.

SMACZNEGO

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak