Ciapkapusta

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
3 - 4

Typowo śląskie danie podawane najczęściej z pieczonymi lub gotowanymi żeberkami. U mnie z krupniokiem, czyli kaszanką pieczoną z cebulką. Polecam!

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ziemniaki z kapustą:

  • ziemniaki

    1 kilogram
  • boczek wędzony

    200 gramów
  • cebula

    1 sztuka
  • sól

    1 szczypta
  • pieprz

    1 szczypta
  • kapusta kiszona

    0.5 kilograma
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kapustę gotujemy do miękkości. Obrane umyte i ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę. Cebulę oraz boczek pokroić w kostkę i przesmażyć na patelni. Ziemniaki wymieszać z kapustą cebulą doprawić po swojemu.

SMACZNEGO

Kasia Pichci
Ja zamiast soli używam do tego dania Kucharka (wiem, wiem - no ale cóż tak nam smakuje lepiej), do tego pieprz i koniecznie majeranek. Danie zwane również jako panczkraut. Zamiast boczku można użyć słoniny wędzonej.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat