Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciągnące się ciasteczka sezamowo-kokosowe z syropem klonowym

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Ciasteczka są niesamowite, a ich zapach kusi od samego początku mieszania składników! Posiadają przyjemnie ciągnące się wnętrze i zapieczony wierzch. Syrop klonowy nadał im ciekawego posmaku, choć możecie go zamienić na dowolny lub po prostu dodać płynnego miodu.

Składniki:

Około 10 sztuk:

tahini pasta sezamowa 150 gramów
wiórki kokosowe 100 gramów
cukier kokosowy 100 gramów
jajko 1 sztuka
syrop klonowy 2 łyżki

Porada

(*) Jeśli oddzieli się tłuszcz od masła/pasty to należy go wymieszać z zawartością i dodać całość. (**) Ciastka są dość słodkie, więc ilość cukru możecie odrobinę zredukować. Mi takie bardzo odpowiadają.

Przepis i sposób przygotowania na: Ciągnące się ciasteczka sezamowo-kokosowe z syropem klonowym

Wszystkie składniki dokładnie połączyć do uzyskania jednolitej konsystencji.
Z powstałej masy uformować kulki o wielkości orzecha włoskiego, które należy ułożyć (z odstępami i bez spłaszczania) na blasze wysłanej papierem do pieczenia.
Ciastka piec w rozgrzanym piekarniku przez około 12 minut w 180 stopniach, a następnie ostudzić na kratce. (Początkowo będą bardzo delikatne, ale szybko nabiorą właściwej konsystencji.)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 27.08.2018 11:59
Warto tak robić.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak