Składniki
kostka
kg
g
gramów
dużej łyż.
mała łyż.
duża łyż.
ml
łyżeczka
łyżka
szklanka
bita śmietana
-
śmietana kremowa 30% lub 36%
500 ml -
cukier drobny
4 łyżki -
amaretto
3 łyżki -
olejek cytrynowy
do smaku
biszkopt
-
mąka pszenna
1 szklanka -
mąka ziemniaczana
1/3 szklanki -
jajka
6 sztuk dużych -
cukier kryształ
szklanka -
sól
szczypta
do smaku
-
truskawki
do smaku -
czekolada mleczna
do smaku
Sposób przygotowania
Kroki postępowania

Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy na sztywną pianę białka wraz ze szzyptą soli. Dodajemy stopniowo cukier. Następnie dodajemy po 1 żółtku ciągle ubijając. Na koniec dodajemy powoli wymieszane i przesiane przez sitko dwie mąki, które łączymy z pozostałymi składnikami używając łyżki drewnianej. Wylewamy na dużą tortownicę, posypaną bułką tartą.



Do metalowej miski, dobrze wyczyszczonej wlewamy mocno schłodzoną śmietanę. Ubijamy ja na pianę, powoli dodajemy cukier ciagle ubijając, do momentu aż bita śmietana będzie sztywna.Dodajemy amaretto i olejk. Mieszamy.
Wykładamy część na biszkopt.





Komentarze (9)
Nie masz konta? Zarejestruj się