Ciacho super czekoladowe wg Elfi

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • masło

    250 g
  • mąka

    150 g
  • cukier

    200 g
  • jajka

    4
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • woda

    2 łyżki
  • kakao

    3 łyżki
  • czekolada mleczna

    150 g
  • posypka kokosowa:

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Białka oddzielam od żółtek. Białka ubijam na sztywno. W dość sporym garnku rozpuszczam masło, cukier, kakao i wodę. Gotuję na małym ogniu aby składniki się ładnie połączyły. Następnie dodaję po trochu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszam. Następnie dodaję ubite białka i 50g rozkruszonej czekolady. Można już zwyczajnie połamać na mniejsze kawałki lub rozdrobnić nożem. Masę przelewam do formy - w moim przypadku jest to forma silikonowa więc nie muszę wykładać jej papierem ani posypywać mąką. Piekę ok 40 min w rozgrzanym do 170C piekarniku. Pozostałe 100g czekolady rozpuszczam w kąpieli wodnej i oblewam nią ostudzone gotowe ciasto. Dla kontrastu posypałam kokosem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat