Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciacho super czekoladowe wg Elfi

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 250 g
mąka 150 g
cukier 200 g
jajko 4
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
woda 2 łyżki
kakao 3 łyżki
czekolada mleczna 150 g
posypka kokosowa: 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Ciacho super czekoladowe wg Elfi

Białka oddzielam od żółtek. Białka ubijam na sztywno. W dość sporym garnku rozpuszczam masło, cukier, kakao i wodę. Gotuję na małym ogniu aby składniki się ładnie połączyły. Następnie dodaję po trochu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszam. Następnie dodaję ubite białka i 50g rozkruszonej czekolady. Można już zwyczajnie połamać na mniejsze kawałki lub rozdrobnić nożem. Masę przelewam do formy - w moim przypadku jest to forma silikonowa więc nie muszę wykładać jej papierem ani posypywać mąką. Piekę ok 40 min w rozgrzanym do 170C piekarniku. Pozostałe 100g czekolady rozpuszczam w kąpieli wodnej i oblewam nią ostudzone gotowe ciasto. Dla kontrastu posypałam kokosem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak