Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciacho na zimno

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

herbatniki 20 sztuk
jogurt bananowy 1000 gr
banan 4 szt
galaretka cytrynowa 4 szt
galaretka agrestowa 4 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Ciacho na zimno

Jogurty wyjmujemy z lodówki na godzinę przed pracą. Spód blaszki 25x30 cm wykładamy herbatnikami. Robimy pierwszą warstwę bananową - 2 galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 200 ml gorącej wody, schładzamy do temperatury pokojowej. Następnie miksujemy z 500gr jogurtu. Wrzucamy 2 banany pokrojone w kosteczkę. Delikatnie mieszamy. Masę wkłądamy do lodówki. Kiedy będzie miała konsystencję gęstej śmietany wylewamy ją na herbatniki i wstawiamy do lodówki do zgęstnienia.
Zabieramy się od razu za warstwę zieloną. Dwie galaretki agrestowe rozpuszczamy w 800ml gorącej wody, schładzamy, kiedy zaczną tężeć wylewamy je na zastygniętą masę jogurtową. Wkładamy do lodówki do zgęstnienia.
Przygotowujemy drugą warstwę jogurtową - tak samo jak pierwszą. A następnie kolejną warstwę z zielonej galaretki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak